SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OBDUKCIJSKI NALAZ
 
Matteo Ružić umro od astme i srčane mane
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.08.2018. - 17:20:16
ZAGREB - Ministarstvo zdravstva na press konferenciji uskoro objavljuje obdukcijski nalaz preminulog Mattea Ružića iz Zaprešića. Na konferenciji za medije govore stručnjaci Zavoda za sudsku medicini i kriminalistiku, koji obrazlažu rezultate obdukcijskog nalaza nesretn preminulog mladića.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da nisu htjeli ići u javnost s informacijama prije razgovora s ocem Mattea Ružića.

- Pitali smo ga smijemo li objaviti sve. Rekao sam već da, ako bude otkriveno da je sustav zakazao, da ću dati ostavku, rekao je Kujundžić.

Obdukcijski nalaz pokazao je da je Matteo preminuo zbog postojeće astmatskog bronhitisa i neprepoznate srčane mane, mane krvnih žila, koji su zajedničkim djelovanjem doveli do nagle smrti. Neki obdukcijski nalazi još nisu gotovi pa je danas izneseno tek preliminarno izvješće, koje bi govorilo o uzroku nagle smrti kod ovog mladog čovjeka.

- Ono na što smo od početka sumnjali, nažalost, sad se potvrdilo: nastupila je nagla smrt zbog srčane bolesti, rekao je Kujundžić.
Ustvrdio je da se sad vidi da je sustav funkcionirao: "Da je mladić bio bilo gdje na svijetu, nitko ga ne bi mogao spasiti",

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Buljević rekla je da je poziv na broj 194 stigao tog kobnog dana u 17.25 sati: "Astmatičar i teško diše".

- U 17.30 sati je tim iz Zaprešića, jedini raspoloživi, već bio na licu mjesta. Tamo je zatekao osobu na cesti, bez svijesti, bez pulsa, patronažnu sestru koja je bila slučajna prolaznica kako pokušava provesti masažu srca.

U 17.30 sati obavješten je Tim 1 iz Jastrebarskog, koji se tad nalazio na Trešnjevci. U 17.54 Tim 1 nastavio je napredne postupke oživljavanja, rekla je ravnateljica Hitne.

Na novinarsko pitanje odgovorila je da je od poziva do dolaska liječnika prošlo 27 minuta. Smrt je konstatirana u 18.22 sati.

- Pacijent je bio cijanotičan. Nije disao i srce mu nije radilo, stajalo je u opisu tima koji je prvi došao na mjesto događaja.

Matteu Ružiću pozlilo je 12. kolovoza na ulici u Zaprešiću. No, tim Hitne pomoći koji je prvi stigao na mjesto događaja činili su samo medicinska sestra i tehničar. Tim s liječnikom stigao je 27 minuta nakon poziva. Matteu Ružiću nažalost nije bilo pomoći. Preminuo je, a njegova smrt izazvala je ogorčenu reakciju javnosti.

Njegov otac, Dubravko Ružić za N1 izjavio je da ga nitko nije kontaktirao, niti mu izrazio sućut.

- Ja još danas ne znam što je s mojim djetetom. Ne mogu kriviti nikoga, ne krivim niti policiju, niti hitnu, to su ljudi koji rade svoj posao. Ali cijeli ovaj sustav ne valja, to je katastrofa. Ne samo zbog mog djeteta, nego da se više nikome tako banalne situacije ne dogode.
Živumo u 21. stoljeću, da se takve banalne stvari događaju, da se čuvaju fotelje ili bilo što, da se za ono najsovnije nema, to je žalosno, rekao je Matteov otac.