SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMBICIJE
 
Mattis: Spriječit ćemo Iran u proizvodnji nuklearnog oružja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.05.2018. - 20:30:37
NEW YORK - Sjedinjene Države će sa svojim saveznicima i dalje nastojati spriječiti režim u Teheranu da se dočepa nuklearnog oružja, kazao je danas američki ministar obrane Jim Mattis, dan nakon što je predsjednik Donald Trump objavio povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

"Nastavit ćemo posao s našim saveznicima i partnerima kako bismo bili sigurni da Iran nikada ne dođe u posjed nuklearnog oružja, a surađivat ćemo i s ostalima kako bismo spriječili cijeli niz zloćudnih utjecaja Irana", kazao je Mattis u Senatu.

"Ova vlada ostaje predana svom cilju - da su sigurnost, interesi i blagostanje naših građana na prvom mjestu", poručio je Mattis.

Trump je u utorak navečer objavio povlačenje Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji je nazvao "katastrofalnim", i najavio je obnovu sankcija protiv Teherana.

"Objavljujem danas da će se Sjedinjene Države povući iz iranskog nuklearnog sporazuma", izjavio je Trump u televizijskom prijenosu iz Bijele kuće i najavio uvođenje najviše razine gospodarskih sankcija.

Mattis je kazao da Trumpova odluka o povlačenju iz sporazuma nije bila ishitrena i da se predsjednik nije mogao uvjeriti, kako je tražio, da Iran poštuje sporazum sa svjetskim silama.

"Mislim da je ovo prilika da krenemo naprijed, da se pozabavimo nedostacima sporazuma i učinimo ga više obvezujućim", istaknuo je ministar obrane.

Velika Britanija, Njemačka i Francuska izrazile su žaljenje zbog odluke Sjedinjenih Država o povlačenju iz sporazuma s Iranom i pozvale Washington da ne poduzima korake kojima će otežati život drugim zemljama koje još žele ostati privržene nuklearnom sporazumu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je, govoreći i u ime svoje dvije europske partnerice s kojima je razgovarao u utorak navečer, stavio na stol svoj prijedlog o pregovaranju novog sporazuma s Teheranom, koji bi trebao ukloniti razloge za američku zabrinutost.

"Zajedno ćemo raditi na većem okviru, koji će pokrivati nuklearnu aktivnost, razdoblje nakon 2025., balističke rakete i stabilnost na Bliskom istoku, posebice u Siriji, Jemenu i Iraku", napisao je francuski predsjednik.

Trumpovu odluku odmah je pozdravio izraelski premijer Benjamin Netanyahu, a naišla je i na odobravanje nekih arapskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?