SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DHT
 
Matušić: Ove godine milijardu eura investicija u turizam
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.10.2018. - 16:47:59
HVAR - Hrvatska u ovoj godini doživljava snažan investicijski ciklus u turizmu te će ukupno biti investirano milijardu eura, a dodatno povećanje trebala bi omogućiti nova zakonska regulativa usmjerena aktivaciji zapuštene državne imovine, razvoj otoka i infrastrukture, rečeno je u četvrtak na okruglom stolu "Hrvatski turizam - sadašnjost i budućnost" u sklopu Dana hrvatskog turizma.

Taj je panel tradicionalni susret turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade tijekom DHT-a, a ove su godine na njemu sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Goran Marić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić.

Upravo je Matušić naglasio da je Hrvatska u zadnje vrijeme prepoznata kao zemlja poželjna za investicije u turizmu, podsjetivši da je "Financial Times" Hrvatsku svrstao među deset svjetskih zemalja koje su najbolje za takvo investiranje, od kojih su samo tri iz Europe.

"Samo ove godine će u turističkom sektoru biti investirano milijardu eura, od toga 628 milijuna eura u privatni sektor, a to je povećanje u odnosu na prošlu godinu od 15 posto, ali u odnosu na 2016. od 40 posto. Dakle, turizam danas doživljava snažan investicijski ciklus koji zapravo pomaže cijeloj državi i ne trebamo se sramiti što turizam BDP-u doprinosi s 20 posto, možda čak i više", istaknuo je Matušić.

Važnost neiskorištene te u protekla tri desetljeća devastirane i protupravno korištene državne imovine, koja se može iskoristiti u turizmu, istaknuo je ministar Marić.

Najveći se razvoj dogodio, naveo je, tamo gdje je privatizacija bila zdrava te Ministarstvo čini sve da ostatak bude privatiziran na zdravoj osnovi. To je jamstvo za daljnje investiranje, rekao je.

Podsjetio je da su u proteklih godinu i pol uspješno privatizirani hoteli Makarska i Jadran Crikvenica, čime je osigurano investiranje od ukupno milijardu kuna.

Na otocima je pripremljeno dosta imovine za aktiviranje, a jedan od takvih je i "Češka vila" na Visu, ali glavni je problem cijena prava građenja, upozorava Marić.

Nitko ekonomski razuman neće ulagati u Hrvatsku s ovakvim cijenama prava građenja, ustvrdio je te se založio za promjenu zakonske regulative koja određuje način formiranje cijena nekretnina s pravom građenja.

"Pa, zamislite, s pravom građenja je procjena za Češku vilu bila 80 milijuna kuna. Ja ne vidim tko, tko ekonomski promišlja i brine o svom kapitalu, hoće uložiti takvo nešto, u tuđe", poručio je.

Najavio je da će sutra na sjednici Vlade, koja se održava u Hvaru, biti doneseno 29 odluka i pet ugovora, koji će djelovati stimulativno na investicije.

"Zamislite koliko će poticajno utjecati na Vis sedam takvih odluka", dodao je.

Ministar Butković kao dodatan zamašnjak za investicije u turizmu ističe reformu pomorskog zakonodavstva te podsjeća da su u prvom saboskom čitanju poduprti novi zakon o lučkim kapetanijama kao i izmjene pomorskog zakonika, a u završnoj je fazi i priprema zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

To je najveći izazov za naše ministarstvo, ustvrdio je, dodavši kako su toga svjesni i čelnici jedinica lokalne samouprave. Trenutačno se, dodaje, usuglašava tekst zakona s DORH-om, a njime će se, uvjeren je, znatno ubrzati postupci koji slijede prije realizacije investicije.

Potpredsjednik Vlade Štromar ističe važnost sinergije svih ministarstava u privlačenju investicija te naglašava potrebu većeg broja greenfield investicija u Hrvatskoj.

Potencijal vidi u tome što je, od ukupno 550 turističkih zona planiranih kroz važeće prostorne planove, izgrađenost samo 28 posto.

Prije panela s članovima Vlade održan je forum u organizaciji HGK "Ljudski potencijali – izazov hrvatskog turizma" na kojem je upozoreno da Hrvatskoj godišnje fali 15 do 20 tisuća kvalificiranih radnika u turizmu.

U raspravi je naglašena važnost provođenja dualnog obrazovanja te u tom kontekstu osnivanje centara kompetencije u šest hrvatskih gradova - Puli, Opatiji, Splitu, Dubrovniku te Zaboku i Osijeku, kojima će gospodarstvenici tj. turistički djelatnici biti partneri te sudjelovati u kreiranju nastavnih programa.

Centri će na raspolaganju ukupno imati 500 milijuna kuna, a u njima će se, osim obrazovanja uz rad srednjoškolaca, moći obaviti i prekvalifikacija te će se pripremati i mentore iz gospodarstva za rad s učenicima.

Državni tajnik Matušić pozvao je gospodarstvenike da se maksimalno uključe u rad centara kako bi se postiglo to da se u njima obrazuje kvalitetan kadar. tako bi se smanjila potreba da, primjerice, zaposlenike u hotelu moraju dodatno educirati jer u srednjoj školi nisu savladali potrebne vještine.