SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IRSKA
 
May od EU-a traži novi "plan B" oko irske granice
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.07.2018. - 18:00:19
LONDON - Britanska premijerka Theresa May u petak je poručila Europskoj uniji da mora "razviti" svoje stajalište o Brexitu, a ne se vraćati na prijašnje, neizvedive prijedloge oko irske granice, prenosi BBC. Britanska čelnica to je istaknula tijekom svog posjeta sjevernoirskoj prijestolnici Belfastu.

Pitanje irske granice jedno je od ključnih pitanja u dosadašnjim pregovorima o Brexitu. Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija su se dogovorili da ne smije biti "tvrde" granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, no nisu smislili rješenje kako to postići, piše BBC.

Kako bi se izbjegla takva granica ako se ne postigne dogovor do kraja tranzicijskog perioda koji istječe u prosincu 2020. godine, Bruxelles je predložio zaštitnu mjeru u sklopu koje bi Sjeverna Irska ostala dio europske carinske unije, u većem dijelu jedinstvenog tržišta i europskog poreznog sustava.

London pak smatra da bi to u praksi stvorilo granicu između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

May je u petak ponovila kako joj je to rješenje neprihvatljivo, a njezina vlada je ranije ovog tjedna donijela amandman kojim je postalo ilegalno da Sjeverna Irska bude izvan carinskog teritorija Ujedinjenog Kraljevstva, piše BBC.

Britanska premijerka smatra kako bi europski prijedlog bio kršenje Sporazuma iz Belfasta i da je najbolji put njezin plan koji je zaključen na sastanku njezinog kabineta ranije ovog mjeseca i poslije kojega su zbog nezadovoljstva dogovorenim ostavku podnijeli ministar za brexit David Davis i ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

Sporazumom iz Belfasta iz 1998. su nakon tri desetljeća sukoba između probritanske većine i irskih nacionalista uklonjene vojne kontrolne točke između dviju Irski, piše Reuters. Dvadeset godina nakon tog sporazuma brexit prijeti vraćanjem kontrola na toj 500 kilometara dugoj granici.

"Europskoj uniji sam poručila da je pravni dokument kojeg su smislili neprihvatljiv i da smo zbog toga predložili alternativu", istaknula je May u petak.

Britanska premijerka želi da u slučaju nepostizanja dogovora između Bruxellesa i Londona do isteka roka cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo ostane u carinskoj uniji, što je EU-u neprihvatljivo, piše BBC. Bruxelles poručuje kako London ne može birati samo ono što mu odgovora među četiri temeljne europske slobode - slobode kretanja dobara, usluga, ljudi i kapitala, piše dpa.

Sjeverna Irska već 18 mjeseci nema vladu, nakon što je mjera o obnovljivim izvorima energije unijela razdor između Demokratske unionističke stranke (DUP) i republikanskog Sinn Feina, dvije političe stranke čija je koalicija bila ključna za podjelu moći nakon Sporazuma u Belfastu.

Predsjednica Sinn Feina Mary Lou McDonald u petak je rekla da je posjet May bio "sve, samo ne uvjerljiv", prenosi BBC.

"Zapravo je sad postalo jasno da je britanska premijerka ovdje stigla kako bi započela svađu s Irskom i EU-om", smatra McDonald.

S druge strane, čelnica DUP-a, stanke koja svojom podrškom u parlamentu spašava manjinsku vladu Therese May i koja se također protivi planu EU-a, branila je premijerku.

"Predstavila je svoju agendu, to je veoma važno. Govorila je o zajedničkom radu u pronalasku rješenja", istaknula je Arlene Foster.

Vlada Republike Irske, koja je ranije izrazila zabrinutost oko prijedloga May, u petak je poručila da je zaštitni mehanizam ključan, no da se o njemu može pregovarati.