SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GUBITNICI
 
Mazal: Naši topovi nisu jeftini, ali nisu ni Patrijina oklopna vozila
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 24.08.2017. - 13:57:22
SLAVONSKI BROD - To je za nas davno završena priča – prokomentirao je predsjednik Uprave Đure Đakovića Tomislav Mazal informaciju da je slavonskobrodska grupacija izgubila posao naoružavanja Patrije za MORH zato što je bila dvostruko skuplja od konkurenata i zato što je ponudila protuoklopne rakete manjeg dometa. 

Na činjenicu da je Ministarstvo obrane izabralo 30-milimetarske topove izraelske kompanije Elbit, on je reagirao riječima da je Đuro Đaković još prije šest godina, u vrijeme kada je to bio prvi model kupolne stanice koja ima punjenje ispod oklopa, počeo dokazivati zašto je to bitno za brodsku tvrtku i što bi taj posao značio za buduće projekte. Dogodilo se, međutim, da je netko drugi ponudio nešto što oni nisu mogli. 

– Govori se da smo bili dvostruko skuplji. Mi to i ne krijemo, ali nisu ni Patrijina vozila baš jeftina. Ima mnogo jeftinijih oklopnih vozila, pa ako su se kupovale Patrije, mogao se kupiti i adekvatan top. Ali to je odluka Ministarstva obrane – rekao je Mazal za Večernji list

On je istaknuo kako su u Đakoviću ponosni na činjenicu da za Kongsberg rade 30-milimetarsku strojnicu za američku vojsku, supersofisticirani proizvod zahvaljujući kojemu su prepoznati kao kompanija koja može razviti nešto novo. Podsjetio je i kako hrvatske oružane snage i nadalje imaju proizvode brodske tvrtke u svom portfelju te dodao kako nema nijednog razloga da se ta suradnja, bez obzira na gubitak posla s Patrijom, ne nastavi i u budućnosti.

– Činjenica da je kupac do jučer bio i većinski vlasnik naše tvrtke po meni bi trebala imati neku snagu, ali na natječaju je izabrano to što je izabrano i mi pošteno priznajemo da smo izgubili. Mislim da ćemo morati poraditi na otklanjanju tog nesrazmjera između naših mogućnosti s jedne te potreba i financijskih mogućnosti Ministarstva obrane s druge strane – zaključio je Mazal.