SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JASNA PORUKA
 
McAllister: Srbiji potreban jasan napredak u vezi sa poštovanjem nezavisnosti medija
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 25.01.2018. - 11:03:14
BEOGRAD - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju David McAllister izjavio je da je Srbiji potreban jasan napredak u vezi sa poštovanjem nezavisnosti medija, hvatanje ukoštac sa pretnjama i napadima na novinare, kao i uspostavljanje pogodnog okruženja za pluralistički medijski pejzaž.

McAllister je za list "Danas" od četvrtka kazao da je važno povećati napore, naročito u vezi sa reformom pravosudja, borbom protiv korupcije, osnovnih prava i zaštite manjina.

"Postoji potreba da se održi i neguje prostor za politički dijalog, kritičku diskusiju i debatu, kao i izražavanje sučeljenih mišljenja", kazao je Mekalister odgovarajući na pitanje o zadacima koji su pred srpskim zvaničnicima kada je reč o Poglavlju 23.

McAlllister je naveo da je potrebno obezbediti delotvorniji nadzor u oblasti borbe protiv korupcije, dodajući da treba blagovremeno usvojiti Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i novi zakon o finansiranju političkih stranaka.

"Treba postepeno jačati bazu podataka koja se odnosi na istrage, krivična gonjenja, optužnice i konačne presude, uključujući one koje se odnose na slučajeve visoke korupcije".