SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMBICIJE
 
McDonald's planira udvostručiti broj restorana u Kini
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.08.2017. - 18:44:45
PEKING - Američki lanac restorana brze hrane McDonald's u utorak je najavio da će u idućih pet godina gotovo udvostručiti broj restorana u Kini u sklopu preusmjeravanja fokusa na međunarodna tržišta s obzirom na posustajanje prodaje na matičnom tržištu.

Kompanija trenutno u Kini ima 2.500 restorana a planira ih otvoriti još dvije tisuće, ciljajući na dvoznamenkasti rast prodaje u sljedećih pet godina, navodi se u priopćenju.
Širenje bi trebalo biti usmjereno na manje gradove, koji bi u naznačenom razdoblju trebali biti domaćini ukupno 45 posto McDonald'sovih restorana,

Više od 75 posto njih nudit će i uslugu dostave.

Iz McDonald'sa ujedno poručuju da su zaokružili sporazum o strateškom partnerstvu s kineskim konglomeratom CITIC Ltd i američkom investicijskom tvrtkom Carlyle Group.

CITIC je kineski konglomerat u državnom vlasništvu s interesima na velikom broju područja, od energetike i industrije do nekretnina
Suradnja sa CITIC Limitedom, CITIC Capital Holdingsom i Carlyle Groupom najavljena je početkom godine a predviđena je u obliku kompanije koja će biti nositelj franšize poslovanja u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu u razdoblju od 20 godina. Novo partnerstvo bit će najveća franšiza McDonald'sa izvan SAD-a.

"Kina će uskoro postati naše najveće tržište izvan Sjedinjenih Država", izjavio je predsjednik uprave i izvršni direktor McDonald's Steve Easterbrook.
Američki div krenuo je u preustroj globalne mreže pod Easterbrookovom dirigentskom palicom kako bi nadoknadio sporiji rast na tržištima poput Francuske i Sjedinjenih Država.

Proteklih godina McDonald'sov promet u Kini zakočile su napetosti oko Južnog kineskog mora, koje su nagrizle i zaradu drugih američkih kompanija u azijskom divu.
Poslovanje u Kini također je pretrpjelo udarac 2014. godine zbog skandala sa sigurnošću hrane u koji je bio upleten i jedan McDonald'sov nabavljač mesa.