SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZABRINUTOST
 
Međunarodna novinarska udruženja zabrinuta zbog nestanka novinara u Srbiji
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 15.06.2018. - 12:33:06
BEOGRAD - Evropska i Međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) izrazile su zabrinutost zbog nestanka novinara iz Bele Crkve Stefana Cvetkovića, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Kako se navodi u saopštenju, EFJ i IFJ su se pridružili pozivu policiji da preduzmu sve mere u potrazi za Cvetkovićem, koji su ranije uputili UNS, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije.

Cvetković je nestao u Beloj Crkvi u noći izmedju 13. i 14. juna, od kada su mu isključeni telefoni, a policija je pronašla njegov automobil sa otvorenim vratima i upaljenim svetlima.

Stefan Cvetković prethodnih godina prijavljivao je da dobija pretnje iz kriminalnih i političkih krugova u Srbiji. U skorije vreme bavio se istragom ubistva lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Novinarska mreža: Gradjani da se ujedine i traže od svojih vlada da kazne počinioce napada na novinare

Novinarska mreža, koja okuplja novinare sa postjugoslovenskih prostora, pozvala je danas gradjane da se ujedine i zahtevaju od svojih vlada da kazne počinioce napada na novinare.

Mreža je takodje zatražila da vlade tih zemalja omoguće punu bezbednost za, kako je saopšteno, sve naše kolege, a posebno istraživačke novinare koji se bave slučajevima korupcije, organizovanog kriminala i drugim visokorizičnim temama.

Novinarska mreža je saopštila da je sa zaprepašćenjem primila vest o nestanku novinara Stefana Cvetkovića, i zatražila od vlasti u Srbiji da učine sve što je potrebno kako bi pronašli novinara u najkraćem mogućem roku.

"Bezbednosna situacija za novinare u Srbiji, ali i u drugim zemljama regiona, pogoršava se iz godine u godinu. Broj napada, pretnji i drugih oblika pritiska se povećava, a veoma mali postotak ovih slučajeva ikada završi na sudu", navela je Novinarska mreža u saopštenju za javnost.

U saopštenju se podseća javnost da je napad na novinare – napad na sve gradjane i njihovo pravo na informisanost.

"Zato ih pozivamo da se ujedine i zahtevaju od svojih vlada da kazne počinioce nnapada i omoguće punu bezbenost za sve naše kolege, a posebno nistraživačke novinare koji se bave slučajevima korupcije, organizovanog kriminala i drugim visokorizičnim temama", piše u saopštenju.