SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Medvedev: Slovenska vlada treba dati doprinos u rješavanju pitanja Mercatora
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 10.09.2019. - 16:27:43
MOSKVA - Bilo bi dobro da se slovenska Vlada uključi u rješavanje problema oko Fortenove i Mercatora, poručio je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev pred početak službenih razgovora sa slovenskim premijerom Marjanom Šarecom u Moskvi.

Ruski premijer imao je potrebu pred novinarima naglasiti kako je o Fortenovi razgovarao s hrvatskim vodstvom, ali da s razgovorima nije zadovoljan.

- Ruski vlasnici, prije svega Sberbank, garantiraju stabilnost poslovanja Agrokora. Dobro bi bilo ako bi se dogovorili kako naprijed. Pozivam slovensku Vladu da da svoj doprinos tome, kazao je Medvedev prije početak službenih razgovora sa slovenskom delegacijom iza zatvorenih vrata.

Slovenski premijer u Moskvi predvodi veliku slovensku gospodarsku delegaciju. Ruski premijer je zadovoljan gospodarskim odnosima dviju država, ali tvrdi kako ih opterećuje loša situacija oko Agrokora i Mercatora i zbog toga traži pomoć slovenske Vlade.

Fortenova grupa, koja je preuzela zdravi dio posrnulog Agrokora, obavijestila je prije mjesec dana Europsku komisiju o namjeri preuzimanja slovenskog trgovačkog lanca Mercator. 

U Fortenovi su potvrdili da su o tome obavijestili Europsku komisiju kao regulatora zaštite tržišnog natjecanja u EU-u, a prethodni postupak za odobrenje preuzimanja slovenskog trgovačkog lanca pokrenuli su u Bruxellesu 13. kolovoza ove godine. U toj kompaniji ne žele nagađati kada bi moglo doći do planiranih vlasničkih promjena odnosno preuzimanja Mercatora. Svi daljnji koraci ovisit će o tome kada će Bruxelles odgovoriti na obavijest o namjeravanoj vlasničkoj koncentraciji na razini EU-a, uključujući i Hrvatsku i Sloveniju, prenosi STA.

Ipak, mogućnosti da do prijenosa dođe do kraja studenoga male su. Podsjeća se, naime, da se s predviđenim vlasničkim promjenama mora najprije suglasiti svih 55 banaka vjerovnika Mercatora. Nakon toga će Fortenova grupa morati objaviti ponudu za preuzimanje Mercatora, koje nisu u vlasništvu Agrokora, što je oko 30 posto dionica.

Naime, trenutno je 69,57 posto dionica Mercatora u posjedu Agrokora, ruski Sberbank ima 18,54 posto, a preostalih 11,89 posto u vlasništvu je raznih banaka i privatnih ulagača.

O tomu hoće li Fortenova grupa morati otkupiti i paket dionica koje u Mercatoru drži Sberbank ovisi i visina sredstava koje će morati osigurati za preuzimanje Mercatora. Neimenovani izvori kao najveći mogući iznos potreban za to preuzimanje spominju iznos od 70 milijuna eura.