SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RJEŠENJE
 
Mercator će u BiH preuzeti 83 trgovine, Konzumu ostaje 170
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 13.07.2017. - 18:23:47
SARAJEVO - Povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak sastao se danas sa dobavljačima u Sarajevu, kazavši nakon sastanka da će Konzum ostati sa svojih 170 poslovnica koje su bile njihovom vlasništvu prije spajanja sa Mercatorom, a da će Mercator preuzeti 83 radnje te da će te dvije grupacije poslovati odvojeno. 

- Sve analize u ovih mjesec dana, koje smo uradili, su pokazale da je najbolja i najisplativija solucija da razdvojimo Mercator od Konzuma i da se vratimo na početnu tačku - kazao je Ramljak. 

Prema njegovim riječima, to se kao najbolja solucija pokazalo i na današnjem sastanku sa dobavljačima. 

- Vjerujem da ćemo povratiti njihovo povjerenje i da ćemo nastaviti sa poslovanjem. Isplate dobavljačima će biti već u septembru - istakao je Ramljak. 

Ante Ramljak je izvijestio dobavljače Konzuma BiH i o toku pronalaska najboljeg mogućeg rješenja za novi koncept rada Agrokorove maloprodaje u Bosni i Hercegovini. 

- Danas smo dobavljačima detaljno prezentirali finansijske pokazatelje koji stoje iza ove odluke i plan za rješavanje svih međusobnih odnosa u sljedećih nekoliko mjeseci, na način koji će rezultirali plaćanjem dospjelih potraživanja koja iznose 80 miliona konvertibilnih maraka, od čega je 67 miliona konvertibilnih maraka prema domaćim dobavljačima u BiH. Nastavkom suradnje, koja nije upitna, osigurat ćemo dugoročnu opstojnosti novog poslovnog modela za naše dobavljače i za nas. Agrokor će provesti dokapitalizaciju Konzuma BiH u potraživanjima i novcu, te očekujem da će ovaj proces rezultirati pozitivnim doprinosom ukupnoj ekonomiji BiH. Svi naši planovi traže naravno, i potvrdu Privremenog povjerilačkog vijeća. Snažni brend Mercatora vratit će se već u septembru na ovo tržište, na dobrobit i dobavljača i potrošača i zaposlenika, a Konzum BiH će proći restrukturiranje nakon kojeg će nastaviti biti pouzdan partner svim svojim dionicima, rekao je Ante Ramljak.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.