SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRGOVINA
 
Mercator preuzeo prve četiri Konzumove trgovine u Sarajevu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 09.09.2017. - 08:53:25
SARAJEVO - Mercator je već počeo preuzimati prodavnice u BiH. U četvrtak, 7. septembra, preuzeo je prve četiri prodavnice u Sarajevu, potvrdio je za Faktor direktor Konzuma BiH Tomislav Bagić.

– Kao što je poznato, Mercator će preuzeti ukupno 83 prodavnice. Sada je samo tehničko pitanje tog procesa – kazao je Bagić.

Paralelno sa procesom predaje prodavnica Mercatoru, Konzum vodi pregovore sa dobavljačima u BiH o isplati duga. Trenutno je u BiH oko 1.100 firmi koje potražuju novac od Konzuma. Na jučer održanom sastanku sa dobavljačima iz RS-a, predstavnici Konzuma su ponudili izmirenje dugovanja u 48 rata. Pitali smo Bagića da li je to model kojeg će ponuditi svim firmama u BiH.

– Ono što ćemo ponuditi je da dio duga izmirimo odmah, a dio u ratama uz pripadajuću kamatu. O uvjetima vraćanja duga ćemo razgovarati sa svakim dobavljačem pojedinačno – izjavio je Bagić, piše Faktor.

Prema njegovim riječima, novac koji će biti uplaćen iz Hrvatske u obliku dokapitalizacije Konzuma, u iznosu od blizu 30 miliona KM, trebao bi uskoro stići u BiH, ali nije mogao precizirati datum kada će se to i desiti.

Odluku o uplati ovog novca donijelo je Vijeće povjerilaca Agrokora u Hrvatskoj, na sastanku održanom 31. augusta. Ovaj novac će biti isplaćen iz kredita kojeg će dobiti Agrokor za vraćanje svojih dugova, u iznosu od oko 950 miliona maraka.