SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SKANDAL
 
Mercator, Spar i Tuš prodavali ćevape s vinobranom
Autor/izvor: SEEbiz / Politika.rs
Datum objave: 12.10.2019. - 22:50:00
Zadnja izmjena: 13.10.2019. - 09:19:15
LJUBLJANA - Tri velika trgovinska lanca u Sloveniji – Mercator, Spar i Tuš – prodavali su ćevape u kojima je pronađen zabranjeni konzervans – vinobran.

Ovaj konzervans, koji inače ima ulogu očuvanja svježine proizvoda i sprječavanja razvoja mikroorganizama, nije dozvoljeno dodavati poluproizvodima od mesa kao što su ćevapi, pljeskavice, svježe kobasice... Očigledno su mesari koristili taj aditiv kako bi ćevapi zadržali primamljivu boju i što duže ostali svježi u vitrinama.
Poslije burnih reakcija potrošača u Slovenija, oglasila se inspekcija koja smiruje javnost saopštenjem da je riječ o praksi pojedinaca koji su radili u mesarama, a ne poslovnoj politici trgovinskih lanaca.

Ovakav zaključak inspektori su donijeli nakon što je jedan zaposleni iz „Špara” u Ljubljani priznao da su, tokom pripremanja ćevapa u objektu, koristili ovaj dodatak.

Inače, ovaj aditiv pripada grupi alergena, a u dva uzorka ćevapa bilo ga je u količini dovoljnoj da se proizvodi proglase nesigurnim za upotrebu.

Prema izvještajima slovenskih medija, ostalo je nejasno zašto javnost nije pravodobno obaviještena o ovim nepravilnostima. Recimo, podvlači se da je vijest objavljena prije nekoliko dana, kada je u „Mercatoru” iz Celja već uveliko istekla zabrana prometa poluproizvoda od mesa. Zabrana je trajala od 11. rujna do 3. listopada. 

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.