SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMBICIJE
 
Mercator spreman preuzeti dio trgovina Tuša
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list / Finance
Datum objave: 10.05.2018. - 12:55:47
LJUBLJANA - Trgovački lanac Mercator u sastavu Agrokora spreman je preuzeti između 50 i 80 trgovina posrnulog konkurenta Tuša u Sloveniji, otkrio je za Finance.si predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić. 

I ranije se spekuliralo da bi dio Tuša, kojeg su od osnivača i vlasnika Mirka Tuša preuzele banke, mogao otkupiti Mercator, no sada je Čizmić ne samo potvrdio nagađanja nego i otkrio model po kojem bi se to učinilo.

- Trgovine bi uzeli u najam – najavio je predsjednik Uprave Mercatora, čiji model ulaska u Tuš Finance objašnjavaju političkim razlozima. 

Naime, podsjeća slovenski poslovni portal, najmom trgovina uklanjaju se politički prigovori da sadašnjim potrošačima 'Tuša' treba omogućiti opskrbu bez obzira gdje žive te zadržati sva radna mjesta u tim trgovinama.

Portal tvrdi da su banke kao novi vlasnici 'Tuša' namjeravale prodati svoje vlasništvo u tom trgovačkom lancu ili ga poslati u stečaj s idejom da tržišno održive trgovine nastave s radom, a neodržive likvidiraju. No, prema istom izvoru, takvom scenariju za 'Tuš' suprotstavila se politika.

Kad je u pitanju poslovanje 'Mercatora' nakon i tijekom svih potresa kojima je izložen njegov vlasnik u Hrvatskoj, Čizmić je 'Financama' poručio kako je 'Mercator' stabilizirao svoj tržišni udio u Sloveniji i bilježi rast u dijelu segmenata prodaje.

- Kvadratura prodajnih površina nam je u padu, vjerujemo da ćemo s prodajom dijela nekretnina smanjiti zaduženost kompanije gotovo za polovicu – najavio je prvi čovjek Mercatora. Kompanija je 8. svibnja objavila poslovno izvješće za prvi kvartal ove godine prema kojem je njezin EBITDA 28 milijuna i 500 tisuća eura što predstavlja povećanje od 36,5 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

Na pitanje 'Financa' kakva sudbina 'Mercator' čeka nakon nagodbe za 'Agrokor' i hoće li Rusi preuzeti slovenski dio poslovanja 'Agrokora', Tomislav Čizmić nije dao ni potvrdan, ni niječan odgovor.

- To ćemo tek doznati, no u posljednjih godinu dana 'Mercator' je ojačao – poručio je Čizmić, dodajući kako je iz sinergije s 'Agrokorom' profitirao, a ne izgubio. Priznao je, doduše, da je operacija unutar 'Agrokora' s 'Mercatorovim' trgovinama u BiH dok je Ivica Todorić vodio koncern bila pogrešna.