SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Mercator: Vratit ćemo Konzumov dug dobavljačima u BiH
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 25.05.2017. - 19:15:52
LJUBLJANA - Slovenska kompanija Mercator potvrdila je danas namjeru da se vrati na tržište Bosne i Hercegovine pravdajući to poviješću dobrog poslovanja iz vremena prije preuzimanja Agrokora.

Mercator je za Slovensku novinsku agenciju (STA) priopćio kako je koncept povratka u BiH pripremljen na bazi detaljne analize poslovanja iz vremena prije nego je Agrokor kupio najveću maloprodajnu slovensku kompaniju nakon čega je ona nastavila poslovanje pod imenom "Konzum".

Kako je objašnjeno, analiza je pokazala da će ponovni ulazak Mercatora u Bosnu i Hercegovinu imati pozitivan efekt na tržište te na kompaniju u cijelosti.

"Glavni faktori za povratak Mercatora su osnaživanje mreže poslovnica, povratak Konzumovog duga prema dobavljačima na obostrano prihvatljiv način i preuzimanje svih uposlenika Konzuma BiH", kažu iz Mercatora. 

Također, objašnjavaju kako je riječ i o prilici za slovenske dobavljače da prošire svoje poslovanje i ojačaju svoju poziciju, ali i poziciju regionalnih dobavljača što je predstavljeno kao uzajamna prednost.

"Iako bismo voljeli da sve bude završeno što prije, potrebno je sačekati okončanje procesa dobijanja zvanične dozvole od dioničara Agrokora i Mercatora te kreditorskih banaka. Također, moramio se dogovoriti sa dobavljačima iz Bosne i Hercegovine“, rekli su iz Mercatora za STA.

Podsjećamo, izvanrebni povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas su kazali da će Mercator najvjerovatnije preuzeti Konzum i Velpro u BiH.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.