SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KLJUČNI SASTANAK
 
Mercatoru prijeti stečaj
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 13.11.2019. - 10:06:56
ZAGREB - Danas će se u Ljubljani održati ključni sastanak čelnih ljudi slovenskog Mercatora i Fortenova grupe sa Slovenskom razvojnom i izvoznom bankom (SID), koja je 100 posto u vlasništvu slovenske države, kako bi se pokušao riješiti problem prijenosa Mercatora s Agrokora d.d. u stečaju na Fortenova grupu.

Ta je kompanija Jutarnjem listu potvrdila održavanje sastanka, uz napomenu kako očekuju rješenje otvorenih pitanja jer je to u najboljem interesu svih Mercatorovih dionika. Iz Fortenova grupe su poručili i da se radi o jednom u nizu sastanaka s bankama vjerovnicima kako bi se dogovorila suglasnost banaka na prijenos vlasništva. Ipak, kako neslužbeno doznajemo, riječ je o jednom od najvažnijih sastanaka u tom procesu jer SID banka, za razliku od ostale 23 banke koje su kreditori Agrokora, zasad odbija dati svoju suglasnost za prebacivanje Mercatora na Fortenovu.

Ugovor o financijskom restrukturiranju između Mercatora i banaka, koji je 2014. potpisao Ivica Todorić, sadrži odredbu prema kojoj u slučaju promjene vlasništva Mercatora banke kreditori moraju dati suglasnost za tu promjenu vlasništva. Shodno tome, moraju dati suglasnost i Fortenova grupi za preuzimanje slovenskog trgovačkog lanca. U slučaju da samo jedna banka ne da svoju suglasnost, cijeli dug odmah dospijeva na naplatu, a takvo dospijeće bi Mercator gurnulo u stečaj. Stoga Mercator, uz podršku Fortenova grupe, vodi razgovore sa svojim bankama kako bi se osiguralo da u trenutku prijenosa Mercatora na Fortenova grupu banke vjerovnici daju izjavu da se na tu promjenu vlasništva ne primjenjuje odredba ugovora o dospijeću.

Kao što smo naveli, ostale su banke u tim razgovorima konstruktivne, što bi vjerojatno bio slučaj i sa SID bankom, koja drži pet posto od ukupno 620 milijuna eura ukupnih kreditnih obveza Mercatora, kada bi djelovala po uzusima bankarskog poslovanja. No, kako je SID banka pod dominantnim utjecajem slovenske politike, zasad tog dogovora nema, a veliko je pitanje što će biti i na novom sastanku u Ljubljani. Slovenska politika koristi SID banku kao polugu za pritisak na vlasnike i Upravu Fortenova grupe za različite ciljeve - od toga da Mercator pristane na to da netržišno favorizira slovenske dobavljače do toga da se nešto utrži u dnevnopolitičkim igrama. Pritom slovenska politika od 2014. do danas govori kako su Agrokor, a sada i Fortenova grupa izvlačili novac iz Mercatora. Tu tezu u slovenskoj javnosti stalno podgrijava Zdravko Počivalšek, tamošnji ministar gospodarstva, a korištena je i kada je donesen slovenski lex Mercator.

Počivalšek je tako u intervjuu za Mladinu 30. listopada ove godine, između ostalog, rekao: "Jasno mi je da oni imaju velikih problema koje bez Mercatorova novčanog toka, što zvuči ljepše, rekao bih, nego izvlačenje, oni ne mogu riješiti. S druge strane, mi imamo mnoge mogućnosti da im to ne dopustimo. O mnogim polugama koje su nam na raspolaganju, kojima možemo spriječiti štetu slovenskim dobavljačima, ne bih htio govoriti". "Ako sam na pitanje o Adriji rekao da moramo donijeti odluku brzo, u slučaju Mercatora odgovaram da ovdje možemo uzeti vrijeme za razmišljanje i razgovor duboko u sljedeću godinu", više je nego jasan slovenski ministar. Realnost je, pak, malo drugačija. Slovenski trgovački lanac nije matičnom koncernu, hrvatskom Agrokoru, ni bilo kojoj njegovoj kompaniji izravno ili neizravno dao jamstva, kredite, robne zajmove ili slične obveze koje bi bile na Mercatorovu štetu.

U odnosu Mercatora i Agrokora dosad nije bilo poslova u kojima bi slovenska kompanija bila oštećena u korist svog većinskog vlasnika. To je navedeno i u prvom izvješću o transakcijama na relaciji dviju kompanija, koje je podnio izvanredni član Mercatorove Uprave Gregor Planteu, koji je na tu poziciju postavljen u sklopu lex Mercator.

"Svi poslovi zaključeni između Mercatora i većinskog vlasnika Agrokora, te s njim povezanih kompanija, odgovaraju načelima savjesnosti, ekonomičnosti i vjerodostojnosti, a Mercator ni u jednom sklopljenom poslu nije bio prikraćen niti oštećen", stoji u izvješću menadžera kojemu je zadatak nadzirati sve poslovne veze slovenskog lanca i hrvatske kompanije kako bi se zaštitio nacionalni interes Slovenije.

"Čak i prije stupanja na snagu zakona Mercator je slijedio jasne obveze u vezi s Agrokorom i povezanim tvrtkama. Te obveze proizlaze iz ugovora o financijskom restrukturiranju Mercatora i ugovora o kupoprodaji tvrtke Poslovni sistem Mercator d.d. Tako je Grupa Mercator djelovala u određenoj mjeri neovisno", napisao je Planteu.

Mercator je Agrokoru i dalje dužan 20 milijuna eura na koje ne plaća kamatu. Dakle, pred Mercatorom su dva scenarija, a prvi je taj da banke daju suglasnosti za promjenu vlasništva i da kompanija nastavi normalno poslovati u sklopu Fortenova grupe. U drugom scenariju, ako banke ne daju suglasnost za promjenu vlasništva, svih 620 milijuna eura kredita automatski dolazi na naplatu, Mercator postaje insolventan i odlazi u stečaj. To znači da bi Mercatoru slijedilo još jedno financijsko-vlasničko restrukturiranje, i to u trenutku kad je Agrokor d.d., vlasnik dionica Mercatora, tehnički u postupku stečaja. Lako je moguće da bi u tom scenariju i dalje prezaduženi Mercator nastavio jako gubiti kapacitete za tržišnu utakmicu.