SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISPRIKA
 
Mercedes se u Kini morao ispričati zbog reklame s Dalaj-lamom
Autor/izvor: Branimir Vidmarović
Datum objave: 07.02.2018. - 21:30:00
Zadnja izmjena: 07.02.2018. - 21:34:15
ZAGREB - Marketing je odavno postao izuzetno osjetljivo područje, podložno političkim problemima, povijesnim interpretacijama ili pak kulturnim i etničkim pitanjima. 

To se ponajprije tiče kreiranja reklama i slogana na stranim tržištima gdje svaki krivo procijenjeni detalj može uvrijediti domaće stanovništvo i teko naštetiti ugledu kompanije ili prodajama reklamiranog proizvoda. 

Unatoč tome, što su međunarodne kompanije naočigled dobro izvještile marketinški zanat, svako malo pažnju javnosti privlače raznorazni kaktad manje a katkad više kontroverzni detalji koji mogu prerasti u medijski skandal. A s obzirom na umreženost svijeta i munjevitu razmjenu informacija, primjerena u jednoj zemlji reklama može imati neželjene posljedice u drugoj. 

Upravo se to ovih dana dogodilo Mercedes-Benzu u Kini. Kineske e-surfere i medije naljutila je reklama Mercedesovog C-klasa kupea objavljena na službenom Instragram profilu proizvođača. Sliku novoga automobila krasio je citat Dalaj-lame: Pogledaj na situaciju sa svih strana i bit ćeš otvoreniji a pokraj hashtaga pisalo je: započnite tjedan sa svježim pogledom na svijet od Dalaj-lame. 

Na prvi pogled radi se o bezazlenoj trendovskoj poruci kakvih ima na tisuće. Kreatori reklama vole pakirati sve proizvode, od kutlače do zrakoplova, u produhovljene istočnjačke mudrosti ili maglovite motivacijske poruke. Osim toga, reklama i slogan nisu bili namijenjeni kineskom tržištu, a Instagram je u Kini zabranjen i stoga nedostupan. No, Kinezi diljem svijeta brzo su prebacili sliku na kineske socijalne mreže i potaknuli gnjev javnosti prema Mercedesu. 

Najveće kineske novine, Renmin Ribao, vrlo brzo su objavile iznimno oštar kritički osvrt u kojem je pozvala kompaniju da razmisli o svojoj budućnosti i usporedila citate Dalaj-lame sa citatima Hitlera. 

„Ne radi se samo o uvredi, već i o izazovu kineskom narodu. Jednostavno je odvratno.“ 

Određene kompanije u Kini stječu bogatstva dok istovremeno nanose štetu kineskom narodu. Treba se zapitati: što činiti? Nijedna zemlja ili kompanija ne može osporavati kinesku vlast nad Tibetom ili pokušati narušiti cjelovitost zemlje. Daimler je stara kompanija, kako to nije znala? Bilo da je posrijedi grubo kršenje ili primitivna greška, nemojte nam reći da je slučajna?...Kompanija treba paziti na svoju budućnost i ne prelaziti crvene linije. Kako bi se osjećali Nijemci kada bi neka zemlja ili kompanija u javnost puštala citate Hitlera?“ 

Mercedes-Benz je nakon slučaja objavio ispriku, i to na službenom Weibo profilu. U isprici kompanija kaže da je reklama bila velika greška te da je kontroverzni sadržaj obrisan. 

„Svjesni smo da smo povrijedili i kineske kolege koji rade kod nas“, dodaje se. 

Mercedes je također obećao da će „poduzeti konkretne mjere za jačanje razumijevanja kineske kulture i vrijednosti. 

Njemački div se s pravom zabrinuo. Kina je apsolutno najveće tržište za njihove proizvode. Prošle godine, kompanija je prodala 610 tisuća novih vozila u Kini, što je bio prodajni rekord unutar jedne zemlje, ističe Deutsche Welle koja dodaje da je tijekom prošlog mjeseca državni regulator uputio kritike nekolicini stranih kompanija, uključujući hotele Marriott, Zara i Delta America za to što su u svojim promotivnim materijalima istaknuli Tajvan i Tibet kao zasebne države. Sve kompanije su se u kratkom roku ispričale.