SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JASNA PORUKA
 
Merkel odgovorila Trumpu: Njemačka može voditi vlastitu politiku
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.07.2018. - 16:26:41

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel odgovorila je u srijedu u Bruxellesu na prozivke američkog predsjednika Donalda Trumpa, kazavši da je Njemačka neovisna u donošenju odluka.

Merkel je rekla po dolasku na summitu NATO-a da je Njemačka jedna od zemalja koje s najviše vojnika sudjeluju u NATO-ovim misijama te da je slobodna od ruske kontrole od pada Berlinskog zida.

"Ja sam osobno živjela u dijelu Njemačke, koji je zauzeo Sovjetski Savez. Vrlo sam sretna što smo danas ujedinjeni u slobodi, kao Savezna Republika Njemačka. Stoga možemo voditi vlastitu politiku i donositi neovisne odluke", rekla je Merkel.

Američki predsjednik Donald Trump oštro je u srijedu u Bruxellesu napao Njemačku, posebno se okomivši na plinovod Sjeverni tok II zbog čega je, kako je rekao, postala zarobljenik Rusije.

"Moram reći da je jako tužno kada Njemačka sklapa veliki naftne i plinske dogovore s Rusijom, a od nas se očekuje da je štitimo od Rusije, dok oni svake godine plaćaju milijarde Rusiji", rekao je Trump tijekom radnog doručka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

"Njemačka je pod potpunom kontrolom Rusije. Rusija se bogati na Njemačkoj, ona je zarobljenica Rusije", dodao je Trump.

Dodao je Njemačka skoro 70 posto svoje energije dobija iz Rusije te spomenuo ulogu bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera u ruskom plinskom biznisu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Trump "koristi vrlo izravan jezik", ali da se svi saveznici slažu oko povećanja obrambenih prorčauna.

Stoltenberg nastoji da se nesuglasice između EU-a i Sjedinjenih Država oko trgovinskih pitanja i nuklearnog sporazuma o Iranu ne prenesu unutar NATO-a.

"Postoje neslaganje oko trgovine i to je ozbiljna stvar. Moja je zadaća minimizirati negativni učinak na NATO", rekao je Stoltenberg.