SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ARBITRAŽA
 
Merkel: Spremni smo dati doprinos rješavanju arbitraže
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.10.2018. - 17:29:12
BERLIN - Slovenski premijer Marjan Šarec razgovarao je danas u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a na konferenciji za novinare nakon susreta Merkel je među ostalim izrazila spremnost Njemačke da doprinese rješenju slovensko-hrvatskog zapleta oko granice i arbitraže.

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare pohvalila gospodarsku suradnju koja je usponu te ocijenila da Slovenija dobro štiti vanjsku granicu Schengena prema Hrvatskoj od ilegalnih migracija, a potvrdila je da je sa Šarcem razgovarala i o pitanju arbitražne presude koju Slovenija smatra konačnim rješenjem za granični spor.

„Bilo bi vrijeme da se uz sve ostala aktualna pitanja i to riješi“, kazala je Merkel, dodavši da je Njemačka u tome spremna dati „mali doprinos“ objema državama.

Na pitanje slovenskih novinara koji su njemačku kancelarku dodatno pitali nije li to pitanje poštovanja europskog prava koje Hrvatska krši, što je stajalište službene Ljubljane, Merkel je rekla da to nije pitanje o kojemu bi govorila u javnosti i da to ne bi doprinijelo rješenju spora dviju članica EU-a, prenijeli su popodne slovenski mediji.

Prvim radnim posjetom novog slovenskog premijera Njemačkoj, koja je slovenski glavni trgovinski partner, dominirala su pitanja gospodarske suradnje, Brexita, migracijske problematike EU-a te zaštite vanjskih granica Europske unije, u svjetlu predstojećeg summita lidera zamalja članica, navode mediji.

Šarec se složio s njemačkom kancelarkom da je za probleme potrebno naći zajedničke odgovore i primijeniti načelo solidarnosti u budućim rješenjima.
Šarca je u Berlinu primio i predsjednik Bundestaga Wolfgang Schäuble, a slovenski premijer popodne će o dojmovima posjeta Njemačkoj govoriti novinarima u slovenskom veleposlanstvu u Berlinu.

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar kazao je danas da Slovenija mora inzistirati na provođenju odluke arbitražnog suda o granici s Hrvatskom i da je dobro što politiku njegove prijašnje vlade o tom pitanju podržava i novi premijer Marjan Šarec.

„Kad je riječ o Hrvatskoj, moramo inzistirati na tome da se arbitražna presuda samo realizira, da ustrajemo na implementaciji arbitraže i drago mi je da to ističe i sadašnji predsjednik vlade Šarec“, kazao je donedavni slovenski premijer, a sada šef diplomacije, u razgovoru za tjedni politički magazin „Tarča“ (Meta) Slovenske televizije.

Na pitanje kako odgovara na kritike koje dolaze i iz inozemstva da Slovenija u međunarodnoj komunikaciji na svim razinama stalno ističe arbitražu i odnose s Hrvatskom te tako postaje „one problem country“ pa se čini da nema nikakvih drugih inicijativa i ne djeluje diplomatski aktivno, zbog čega su njegovu prijašnju vladu često kritizirali i mediji, Cerar je rekao da takva gledišta nisu točna.

Slovenija je međunarodno jako aktivna oko integracije Balkana u Europsku uniju, aktivno je djelovala na zatvaranju balkanske rute za migrante u migrantskoj krizi 2015/2016. i imala niz drugih inicijativa, kazao je Cerar u razgovoru za emisiju Tarča.

Na pitanje što Slovenija može očekivati u vezi s arbitražom nakon što je vlada tužila Hrvatsku sudu EU-a u Luksemburgu, Cerar je kazao da „od ovog sastava Komisije“ ne treba očekivati mnogo, čime je aludirao na kritike slovenskih političara i svoje vlastite, upućene predsjedniku Komisije Jean-Claudeu Junckeru, koji je po stajalištu Ljubljane djelovao da se Komisija ne pridruži slovenskoj tužbi kojom Ljubljana argumentira da Hrvatska u slučaju arbitraže „krši europsko pravo“.

U svakom slučaju, dodao je Cerar, treba se nadati da će Komisija taj spor tretirati kao pravno, a ne političko pitanje.

Foto: Reuters