SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
EUROPSKA KOMISIJA
 
Merkel ustraje na spitzenkandidatu, a Macron želi o tome razgovarati
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.05.2019. - 07:06:33
BERLIN - Kancelarka Angela Merkel izjavila je da Njemačka i dalje želi da "spitzenkandidat" iz pobjedničke stranke postane predsjednik Europske komisije, dok je ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona objavio kako on ne želi da taj proces bude automatski.

Merkel je pozvala europske čelnike da se brzo dogovore oko kandidata. "Želimo naći rješenje što je prije moguće, uzimajući u obzir da će se Europski parlament sastati početkom lipnja i naravno da je poželjno da dotad imamo prijedlog Europskog vijeća", rekla je na konferenciji za novinare.

Dodala je da njezini konzervativci i koalicijski partneri socijaldemokrati podupiru mehanizam "spitzenkandidata", imenovanje predsjednikom Europske komisije kandidata kojeg je uoči europskih izbora nominirala pobjednička stranka.

I Macron želi brzi dogovor, "idealno" u lipnju, no smatra da sustav "spitzenkandidata" ne bi trebao biti automatski, rekao je dužnosnik iz Macronova ureda.

Njegova stranka Republika u pokretu već je nekoliko puta objavila da se protivi takvom načinu imenovanja prvog čovjeka izvršne vlasti EU-a.

Macron je uvjeren da se većina država članica EU-a slaže oko toga da je potrebno otvoriti raspravu o kandidatu za predsjednika nove Komisije, dodao je dužnosnik.

Treća najveća skupina u Europskom parlamentu, liberalni demokrati kojima pripada Macronova stranka, mora sudjelovati u postupku kandidature, rekao je Macron kancelarki Merkel.

Borba za glavne dužnosti u Europskoj uniji počela je u ponedjeljak nakon što su glavne stranke centra na izborima za Europski parlament izgubile većinu.

Vodeći kandidat konzervativaca (EPP) Manfred Weber zatražio je potporu od liberala, Zelenih i socijalista za dužnost predsjednika Europske komisije.