SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJA
 
Mersch: Facebookova digitalna valuta libra može ugroziti euro
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 03.09.2019. - 07:12:00
Zadnja izmjena: 03.09.2019. - 07:12:29
FRANKFURT - Široko prihvaćanje digitalne valute libra moglo bi ograničiti kontrolu Europske centralne banke (ECB) nad eurom i ugroziti zajedničku europsku valutu, izjavio je član Izvršnog odbora ECB-a Yves Mersch.

Mersch je naglasio da će mnogo toga ovisiti o tome koliko široko će biti prihvaćena libra, iza koje stoji američki gigant Facebook i njegovi partneri, te od toga da li će euro biti u njenoj rezervnoj košarici.

Digitalna valuta ne samo da može ugroziti kontrolu ECB-a nad eurom, već i utjecati i na likvidnost banaka u eurozoni i, samim tim, prijenos monetarne politike založene u Frankfurtu, ukoliko bi se smanjila potražnja za zajedničkom evropskom valutom, pa bi lako mogla izgubiti i trenutnu međunarodnu ulogu , citirala je njegove riječi francuska novinska agencija AFP.

S obzirom da društvena mreža Facebook ima dvije milijarde korisnika širom svijeta, internetski gigant iz Silicijske doline mogao bi privući ogroman broj korisnika koji bi koristili libru za internetsku kupovinu, finansijske usluge i plaćanja.

"Iskreno se nadam da se ljudi u Europi neće naći u iskušenju da okrenu leđa sigurnosti i ispravnosti uspostavljenih platnih rješenja i kanala i odazovu se pozivu Facebookove sirene, njegovim lažnim i izdajničkim obećanjima", rekao je Mersch direktno.

Da projekti poput libre izazivaju ozbiljnu regulatornu i sistemsku zabrinutost kao i šire probleme već u srpnju su upozorili ministri financija Grupe G7, sedam najrazvijenijih zemalja. Složili su se da takve digitalne valute predstavljaju rizik za stabilnost međunarodnog monetarnog sistema i da nije dobro vrijeme za njihovu implementaciju.