SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIORITETI
 
Messina: Smanjenje udjela loših zajmova prioritet novog plana Intese Sanpaola
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.01.2018. - 16:16:00
Zadnja izmjena: 23.01.2018. - 20:33:03
DAVOS - Glavni prioritet u novom poslovnom planu talijanske banke Intese Sanpaolo bit će smanjenje njezine izloženosti nenaplativim zajmovima, kazao je u utorak u Davosu izvršni direktor Carlo Messina.

"Spremni smo predstaviti novi plan koji će povećati stvaranje vrijednosti za grupu a glavni prioritet bit će smanjenje udjela nenaplativih zajmova", kazao je Messina za Reutersovu televiziju na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Najveća talijanska banka za kredite stanovništvu, također vlasnica Privredne banke Zagreb (PBZ), poslovni bi plan trebala predstaviti 6. veljače.

Početkom siječnja objavili su da razmatraju prodaju poslovanja s naplatom dugova i portfelja loših zajmova švedskoj tvrtki Intrum Justitia, nagovješćujući zaokret u strategiji. Do tada je zajmodavac prednost davao internom upravljanju lošim zajmovima putem odjela za loše zajmove.

Intesa je krajem rujna prošle godine imala 54 milijarde eura nenaplativih zajmova, odnosno 13,7 posto ukupnog kreditnog portfelja.

Europska središnja banka (ECB) u listopadu je predložila stroža pravila za nove zajmove čija se naplata pokazuje otežanom, najavljujući također da bi mogla razmotriti i stajalište spram udjela postojećih loših zajmova.

Ti su prijedlozi izazvali pritužbe u Italiji, na koju otpada četvrtina ukupnih loših zajmova u eurozoni. Tamošnji su političari i zajmodavci upozorili da bi njihovo usvajanje moglo naštetiti gospodarskom rastu i obeshrabriti zajmodavne aktivnosti.

Messina je kazao da će biti teško bude li ECB primijenio nova pravila na postojeće loše zajmove i da su veće šanse da će stroži propisi ciljati na dotok loših zajmova. "U svakom slučaju, za Intesu Sanpaolo to nije važno", dodao je.

Upitan o mogućem spajanju ili akvizicijama u dijelu poslovanja s upravljanjem imovinom, Messina je kazao da Intesa ima značajan potencijal na internoj razini za rast u tom segmentu poslovanja.