SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROTIVLJENJE
 
Meštani Velike Drenove ne žele da škola nosi ime Dobrice Ćosića: On je ratni zločinac!
Autor/izvor: SEEbiz / Kurir
Datum objave: 23.07.2015. - 14:25:00
Zadnja izmjena: 23.07.2015. - 22:02:19
BEOGRAD - Odluka da osnovna škola u Velikoj Drenovi kod Trstenika od 1. septembra ponese ime pisca i akademika Dobrice Ćosića za stanovnike njegovog rodnog sela je neprihvatljiva.

Oni ističu da zbog nimalo sjajne uloge tokom i nakon Drugog svetskog rata, poznati pisac u kruševačkom kraju nije ostao upamćen po dobru, te je sada nemoralno da škola ponese njegovo ime. Predlagali su i seoski referendum, ali do toga nije došlo. Ključnu reč je na kraju dalo Ministarstvo prosvete, koje je usvojilo zahtev školske uprave da škola ponese ime slavnog pisca i nekadašnjeg predsednika Jugoslavije.

Radoš Petronijević, predsednik mesne zajednice Velika Drenova, kaže za Kurir da su meštani neprijatno iznenađeni.

- Protiv toga da se škola nazove po Ćosiću bilo je oko 80 odsto stanovnika Velike Drenove, a za to su bili samo malobrojni koje je on zaposlio, pa sada hoće na ovaj način da mu se oduže. Mesna zajednica je u svemu ovome zaobiđena i niko nas ništa nije pitao, nego su sami doneli odluku - naglašava Petronijević i dodaje da je više razloga zašto obrazovnu ustanovu ne treba nazvati po Ćosiću:

- Na primer, tokom i posle Drugog svetskog rata u ovom kraju je bilo dosta ubistava i streljanja. Ne mogu da tvrdim da je Ćosić direktno učestvovao u svemu, ali možda je mogao da spreči. Svega je bilo tih godina, stariji ljudi i dan-danas sve to, kao i još štošta, pamte i mogu da posvedoče. Takođe, dobro se zna da su zbog Ćosića mnogi završili na Golom otoku.

Petronijević kaže i da Ćosić, u vreme dok je bio na vlasti i pri vlasti, nikada nije pomogao rodni kraj.

- Štaviše, uvek je krišom dolazio u Drenovu. Zbog svega što se dešavalo, te zbog onoga što je radio, morao je da se krije od ljudi. Bio je, doduše, na jednoj proslavi godišnjice škole, ali i na to je došao mučki.