SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Mihajlović: Gradnja autoputa Beograd-Sarajevo počinje sledeće godine
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 07.05.2018. - 13:58:12
ISTANBUL - Izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo trebalo bi da počne sledeće godine, dogovoreno je u Turskoj gde boravi državna delegacija Srbije sa privrednicima, kaže ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlović je juče potpisala u Istanbulu, tokom tursko-srpskog biznis foruma, Memorandum o saradnji s turskom građevinskom kompanijom "Tašjapi", a na osnovu ovog memoranduma, turska kompanija treba da uradi tehničke i finansijske predloge nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji.

- Dogovorili smo da sledeće godine moramo imati završenu dokumentaciju, završen model finansiranja i početak izgradnje. Dakle, to je najkasnije za godinu dana - kaže Mihajlović.

Kako bi se ubrzao rad na projektima rehabilitacije regionalnih puteva Novi Pazar-Tutin i Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar, kao i gradnja obe deonice auto-puta Beograd-Sarajevo koje se nalaze u Srbiji, od Kuzmina do Sremske Rače, i od Požege do Kotromana, odnosno granice sa BiH Srbiju će sledeće nedelje posetiti delegacija turske građevinske kompanije "Tašjapi".

- Memorandum koji je potpisan sa jednom od najboljih turskih kompanija u oblasti infrastrukture je Memorandum koji ćemo već sledeće nedelje krenuti da realizujemo. To znači da imamo projekte za puteve kao što su Novi Pazar-Tutin, Sjenica-Novi Pazar i očekujemo njihovu delegaciju sledeće nedelje, pa ćemo zajedno videti kada praktično mogu da se počne sa rehabilitacijom tih puteva - navodi Mihajlović.

Dodatno, turska kompanija će, prema njenim rečima, zajedno sa kolegama iz Srbije raditi na modelima finansiranja autoputa, odnosno, dve rute autoputa između Beograda i Sarajeva.

- Ovo nije pitanje samo Srbije i Turske, ovo je zaista regionalno pitanje, pitanje odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine - kaže Mihajlović.

Ocenjuje da zahvaljujući dobrim, kaže, pre svega političkim odnosima koje su dva predsednika napravili, Vučić i Erdogan, Srbija imamo mogućnost da i dalje razvija ekonomske odnose sa Turskom.