SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NELEGALNI OBJEKTI
 
Mihajlović: Nećemo da rušimo bez asistencije policije
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 08.08.2018. - 15:14:50
BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da to ministarstvo neće izaći da ruši nijedan nelegalan objekat bez pomoći i podrške policije, jer to ni do sada nisu radili.

Ona je, komentarišući odlaganje rušenja nelegalno podignutog objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku, rekla da je njeno ministarstvo primenilo sve procedure koje su iz njihove nadležnosti i da će, ukoliko još nešto nedostaje od dokumentacije, to i dostaviti.

MUP je juče saopštio da je policija odbila da asistira u rušenju nelegalno podignutog objekta na Kopaoniku, jer Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prethodno nije priložilo potpunu dokumentaciju. Mihajlović je rekla da se na zahtev lokalnih inspektora ili republičkih inspektora svako rušenje objekata obavlja uz asistenciju policije, jer je to prevencija.

"Ministarstvo građevinarstva neće izaći samo da ruši nijedan objekat, bez pomoći i podrške policije jer to nikada do sada nismo radili. Na taj način ne želim da ugrozim ni ljude ni opremu", precizirala je ona.

Podsetila je da je njeno ministarstvo nadležno za izdavanje građevinskih dozvola i za bespravnu gradnju u nacionalnim parkovima i parkovima koji su pod zaštitom i da je u tom smislu nadležno i za Kopaonik. U prethodne dve godine, kako je dodala, ministarstvo je moralo da sruši 79 objekata u nacionalnim parkovima kao što su Kopaonik, Tara, Đerdap, Stara Planina, Uvac i drugi.

"I objekat na Kopaoniku, kao i neki drugi objekti, bespravno je izgrađen, bez potrebnih dokumenata i građevinskih dozvola. Ministarstvo je radilo i radiće uvek u skladu sa zakonom", rekla je ona.

Na pitanje da li će ponovo biti zakazano rušenje, ona je rekla da su rešenja konačna, da je taj objekat nelegalan i da se ne može dalje graditi, kao i da će "u narednom periodu imati dodatne odgovore".

Podsetimo, Ministarstvo građevinarstva je posle skoro godinu dana od kada je počela gradnja nelegalnog objekta od 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu i posle nekoliko naloga i rešenja o rušenju, 25. jula ove godine donelo rešenje o izvršenju rušenja kojim investitorku Snežanu Mitković iz Smedereva obaveštava da će objekat i septička jama od 180 kvadrata biti uklonjeni, a krajem prošle nedelje konačno suisključeni su voda i struja.

Nelegalna gradnja na Pančićevom vrhu u Nacionalnom parku Kopaonik, odvijala se skoro godinu dana bez ikakvih problema, naočigled nadležnih institucija, pa čak i uz pomoć nekih od njih.