SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTKRIĆA
 
Mihajlović: Turska se uključuje u izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 09.10.2017. - 18:17:31
BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da se Turska uključuje u izgradnju projekta izgradnje auto-puta Beograda Sarajevo, saopšteno je iz kabineta Mihajlovićeve.

Tokom dvodnevne posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, koja počinje večeras, Mihajlović i s ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske Ahmet Arslan će potpisati pismo o namerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture.

"Turska je od samog početka podržavala ovaj projekat, a sada imamo i pismo o namerama kojim se potvrdjuje spremnost Turske da se aktivnije uključi u realizaciju ovog projekta. To znači da ćemo zajedno sa Turskom definisati naredne korake u realizaciji ovog projekt", kaže Mihajlović.

Ministarka je dodala da se tim dokumentom ohrabruju investicije u transportnu infrastrukturu Zapadnog Balkana i podstiče saradnja Srbije i Turske u toj oblasti.

Mihajlović je podsetila da se ubrzano unapređuju odnosi Srbije i BiH u oblasti infrastrukture.

"Ovo nije prvi projekat koji Srbija realizuje zajedno sa Bosnom, ali će biti najveći do sada, posle izgradnje mosta Ljubovija-Bratunac sa zajedničkim graničnim prelazom, izgradnje vrtića i rekonstrukcije glavne ulice u Srebrenici i dogovora o zajedničkom održavanju mostova na Drini", dodala je ona.

Trasa tog auto-puta kroz Srbiju će se nastaviti na postojeću trasu Koridora 11, na deonicu od Preljine do Požege, dužine 31 kilometar, a od Požege preostaje da se izgradi 60 kilometara auto-puta, preko Užica do Kotromana, na granici s BIH, odnosno Republikom Srpskom.

Po prvim procenama, izgradnja tog dela auto-puta bi koštala 830 miliona evra, rekla je ministarka.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.