SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STAVOVI
 
Milanović: Izričito sam protiv toga da predsjednik bira ustavne suce
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 03.11.2019. - 14:20:43
TROGIR - Zoran Milanović u sklopu predizborne kampanje boravio je u Trogiru, odakle je komentirao izjave predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, koja je u intervjuu za Točku na tjedan rekla da bi predsjednici trebali sudjelovati u odabiru ustavnih sudaca.

Upitan bi li predsjednik trebao sudjelovati u odabiru ustavnih sudaca, Milanović je niječno odgovorio.

"Ne, zato što ustavni suci u nekoj daklekoj mogućnosti mogu odlučivati o odgovornosti predsjednika. Predsjednik tu nema što raditi, to je teški sukob interesa i to je predsjednica čula od nekog trećeg pa sad ponavlja to, jer je vjerojatno procijenila da je vrijeme da i to kaže", rekao je Milanović.

"Izričito sam protiv toga da se predsjedniku ili predsjednici povećavaju ovlasti. To je naprosto nekim ljudima kompenzacija za manjak karaktera i znanja, sadržaja koji mogu ponuditi", rekao je Milanović.

Smatra da predsjednik ne treba veće ovlasti, ako ima jasnu sliku o tome što želi, kako misli da Hrvatska treba izgledati.

"Veće ovlasti se uvijek na kraju svode na utjecaj i novac, to ima Vlada i tako treba i ostati, kao što je u svim europskim demokracijama. Tako da predsjednik ako nema karaktera i ako nema znanja, neće mu pomoći nijedna ovlast", rekao je Milanović.

Podsjetimo, predsjednica je u intervjuu za Točku na tjedan komentirala izbor ustavnih sudaca, kazavši da bi se dalo razgovarati o tome da se predsjednik ili predsjednica uključi u taj proces, jer smatra da bi tada taj izbor bio objektivniji. Ipak, ne smatra, kako je kazala, da to treba uvesti prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora.