SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REAKCIJE
 
Milorad Dodik: IZ iznosi političke stavove koji nemaju veze sa islamom
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 19.12.2011. - 21:09:27
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik ocijenio je da saopštenje Islamske zajednice (IZ) u BiH u kojem ga optužuju da vrijeđa islam, predstavlja isključivo političke stavove koji nemaju veze sa islamom.
Dodik je rekao da kao političar mora da reaguje na političke stavove koje daje i Islamska zajednica koja bitno određuje politički život u BiH.

"To što oni mene stavljaju na listu odstrela pozivajući radikalni dio muslimanske populacije, motivisano je činjenicom da ne prolazi priča o genocidu u Srebrenici i 'srebrenizaciji' Srba", rekao je Dodik za Radio-televiziju RS.

On je podsjetio da se u februaru organizuju izbori za novog poglavara Islamske zajednice u BiH, i da je u Sarajevu politički najproduktivnije izazvati sukob sa predsjednikom RS.

Rijaset Islamske zajednice saopštio je da će predložiti ambasadama muslimanskih zemalja da uskrate gostoprimstvo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i proglase ga personom non grata.

Rijaset je naveo da predsjednik Dodik "u kontinuitetu na račun muslimana upućuje šovinističke, rasističke i izjave koje podstiču mržnju i iskrivljuju činjenice".

Milorad Dodik je takođe rekao da bi nametanje budžeta za 2011. godinu od strane visokog predstavnika izazvalo dramatične promjene u BiH.

"Ako se to desi, to će izazvati dramatične promjene u BiH. Koliko znam visoki predstavnik nema konsenzus u Savjetu za implementaciju mira, ali sve je moguće", rekao je Dodik.

U tom slučaju, rekao je predsjednik Dodik, Srpska će se odlučno braniti od ugrožavanja njenog fiskalnog sistema.

On je podsjetio da je promjenjen način finansiranja koji je uspostavljen u Dejtonu, a u kojem su primarni subjekti bili entiteti koji su prikupljali novac i izdvajali za potrebe finansiranja institucija BiH, što je proizvelo istorijsku štetu za RS.

Dodik je najavio da će, ukoliko od 1. januara budu blokirani računi trezora BiH, Srpska ukinuti odluku o indirektnim porezima i formirati službu koja bi prikupljala sredstva na njenoj teritoriji.

Predsjednik Republike rekao je za Radio-televiziju RS da se u parlamentu BiH može usvojiti budžet u obimu u kojem je izvršen u ovoj ili prošloj godini, ali da on ne može da bude povećan.