SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REAKCIJE
 
Ministarstvo: Postupak natječaja za prodaju Hotela Maestral jednak za sve ponuditelje
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 05.11.2018. - 15:34:28
ZAGREB - Ministarstvo državne imovine poručilo je u ponedjeljak da je postupak natječaja za prodaju državnog udjela u Hotelima Maestral jednak za sve ponuditelje, čime su odgovorili na medijske napise da je češki veleposlanik u Hrvatskoj Vladimir Zavazal u pismu nadležnim institucijama upozorio da su na tom natječaju favorizirane hrvatske tvrtke u odnosu na češke.
"Natječaj za kupnju dionica društva Hoteli Maestral d.d., Dubrovnik provodi se sukladno Zakonu o upravljanju državnom imovinom, Uredbi o načinu prodaje dionica i poslovnih udjela i odluci Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju te je postupak natječaja jednak za sve ponuditelje", stoji u odgovoru Ministarstva državne imovine na upit Hine jesu li dobili pismo veleposlanika Zavazala u kojem izražava sumnju da će češki ulagači biti zakinuti u odnosu na hrvatske tvrtke u tom postupku te u kojem tvrdi da je jedan od ponuđača, a riječ je o hrvatskoj tvrtci, predala nepotpunu dokumentaciju.

Pojedini hrvatski mediji, naime, pišu da je Zavazal poslao Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) i resornom ministarstvu pismo u kojem izražava bojazan da su češki ulagači koji su predali obvezujuće ponude za kupnju dionica Hotela Maestral u podređenom položaju u odnosu na hrvatskog ponuditelja.

Za kupnju 68,94 posto dionica Hotela Maestral pristigle su tri obvezujuće ponude, od čega dvije čeških ponuditelja - J&T IB Capital Markets te ECO Investments, a jedna domaćeg ponuditelja - tvrtke PND Strategija u vlasništvu Danka Ćorića.

Veleposlanik u pismu, kako prenose mediji, navodi i da je prilikom otvaranja obvezujućih ponuda češki ponuđač ustanovio da je hrvatska tvrtka priložila nepotpunu dokumentaciju, jer joj navodno nedostaje financijsko izvješće Fine za prošlu i pretprošlu godinu, ali su je, dodaje se, predstavnici u Ministarstvu ipak proglasili potpunom i valjanom.

Zavazal podsjeća i da je na prethodnom natječaju za privatizaciju dubrovačke hotelske kuće pristigla samo jedna obvezujuća ponuda, i to češkog investitora J&T IB Capital Markets, ali je u konačnici on odbijen i natječaj je poništen iz formalnih razloga.

Javni poziv za prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju 355.520 dionica ili 68,94 posto temeljnog kapitala dubrovačke tvrtke Hoteli Maestral raspisan je u kolovozu, po početnoj cijeni od 126,8 milijuna kuna. CERP je u tom pozivu uz ostalo naveo da će se prilikom odlučivanja o izboru najpovoljnije ponude voditi najvećom ponuđenom cijenom.

CERP je 24. listopada objavio da su za kupnju 68,94 posto dionica Hotelima Maestral pristigle tri obvezujuće ponude - češki J&T IB Capital Markets ponudio je cijenu od 145,9 milijuna kuna, češki fond Eco Investment 141,07 milijuna kuna, a zagrebačka tvrtka PND Strategija 153,5 milijuna kuna.

Inače, na nekoliko objavljivanih natječaja za privatizaciju Hotela Maestral tijekom zadnjih desetak godina država nije uspjela naći kupca.

Ministar državne imovine Goran Marić u nekoliko je navrata posljednjih mjeseci izjavljivao da se za dionice i ulaganja u Hotele Maestral očekuje i može dobiti više, jer je ta tvrtka na atraktivnoj dubrovačkoj lokaciji, a i posluje pozitivno.

Hoteli Maestral posljednja su velika hotelska kuća u Hrvatskoj u većinskom državnom vlasništvu. Prošlu su godinu, petu za redom, poslovali s neto dobiti od 4,1 milijun kuna, 7 posto višom nego u 2016. godini.