SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POMOĆ
 
Ministri eurozone odobrili najnoviju tranšu pomoći Grčkoj
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.06.2017. - 09:30:27
ZAGREB - Ministri financija eurozone postigli su dogovor o odobravanju najnovije tranše financijske pomoći Grčkoj u vrijednosti od 8,5 milijardi eura, poručili su ministri nakon sastanka u četvrtak.

Najnovija tranša međunarodne pomoći će Grčkoj u sprječavanju nove dužničke krize u srpnju kada na naplatu dospijeva slijedećih 7 milijardi duga za zajmove.

Tu pomoć morat će još odobriti parlamenti u nekoliko zemalja.

Predstavnici članica eurozone pozdravili su financijske i strukturne reforme donesene u Grčkoj, koje uključuju promjene u porezu na dohodak i mirovinsku reformu.

Predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde kazala je, pak, kako će ona svom izvršnom odboru načelno predložiti odobrenje.

MMF želi jasnoću dugoročnijeg olakšavanja duga Grčkoj, s obzirom da trenutni financijski aranžman, vrijedan 86 milijardi eura, istječe slijedeće godine.

Lagarde ističe da je MMF bio spreman sudjelovati u trećem programu pomoći za Grčku nakon sastanka ministara financija eurozone u Luksemburgu dugotrajnih pregovora.

Međutim, MMF se može priključiti programu s financijskom podrškom 'u rasponu od 2 milijarde dolara' tek nakon postizanja potpunog dogovora o dodatnim mjerama o olakšanju duga za Grčku, rekla je.

Kada je u pitanju ovo plaćanje, vremena je bilo sve manje, s obzirom da Grčka do slijedećeg mjeseca mora otplatiti druge zajmove, što inače ne bi mogla učiniti.

Odluka ministara financija eurozone odražava mjere gospodarske politike već vođene u Grčkoj i novu obvezu predsjednice MMF-a Christine Lagarde da preporuči odboru financijsko sudjelovanje u ovom spašavanju.

Doprinos MMF-a u političkom smislu je važan za Njemačku, posebice zbog jačanja percipirane vjerodostojnosti spašavanja.