SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LUKA RIJEKA
 
Mirovinci ne žele da država upravlja Lukom Rijeka, Ukrajinci zainteresirani
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 11.07.2019. - 09:46:09
ZAGREB - U slučaju da se na kraju raskine ugovor između OT Logisticsa i AZ fonda, domaći mirovinski fondovi i država mogli bi nastaviti upravljati tvrtkom, no prema dostupnim informacijama fondovi (i tu svi fondovi imaju jednak stav) više naginju tome da se uspije pronaći drugi strateški investitor, ako već nije uspio posao s Poljacima.

I dok se čeka objava rezultata za drugi kvartal, stigla je neslužbena informacija Jutarnjeg lista da je velika ukrajinska tvrtka spremna na unajmljivanje i modernizaciju lučkih terminala, a navodno je posljednjih godina nekoliko drugih strateških partnera pokazivalo interes za preuzimanje Luke Rijeka.

Vlasničko-upravljačke trzavice u Luci Rijeka između najvećeg poljskog lučkog operatora OT Logistics i AZ mirovinskog fonda rezultirale su time da su Poljaci razvrgnuli međudioničarski sporazum temeljem kojega su te dvije kompanije, zajedno s Erste mirovinskim fondom, upravljale Lukom.

Iako iz toga proizlazi da AZ i Erste imaju drugačiji pristup suradnji s poljskom tvrtkom, osobe upućene u cijeli slučaj kažu nam kako predstavnici sva tri mirovinska fonda (i PBZ/CO fond) smatraju kako bi bilo najbolje da se, ako se suradnja s OT Logisticsom uskoro ne popravi, što prije pronađe novi strateški partner za Luku Rijeka. OT Logistics je raskinuo ugovor s AZ-om zbog, kako su priopćili, “nedostatka povjerenja”, a neslužbene informacije govore kako se to dogodilo zato što je AZ na posljednjih nekoliko sastanaka upozoravao predstavnike poljske tvrtke da je potrebno još agilnije restrukturirati tvrtku, dokapitalizirati je i provoditi zacrtane poslovne planove.

U tom su kontekstu iz AZ-a, navodno, stalno isticali kako će, u slučaju da OT Logistics ne bude konstruktivan, iskoristiti opciju iz međudioničarskog ugovora koja im omogućava da Poljacima prodaju svoje dionice po cijeni od 60 kuna za dionicu (ukupno oko 16 milijuna eura). No, kako je OT Logistics u poslovnim, financijskim i dužničkim problemima - dionica mu je u ovoj godini na burzi pala 58 posto, a u posljednje tri godine 77 posto - čini se da su Poljaci raskinuli ugovor kako bi spriječili prisilnu kupnju dionica koje sada drži AZ fond.

Potom je AZ fond u roku od nekoliko sati aktivirao “put” opciju, a sve će, kako se očekuje, završiti na arbitražnom sudu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Prema posljednjim podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, poljski OT Logistics trenutačno u Luci Rijeka ima 26,51 posto dionica, AZ mirovinski fondovi drže oko 16 posto, a Erste mirovinski fondovi gotovo 9 posto dionica. Gotovo 9 posto dionica na skrbničkom je računu u PBZ-a, a vjerojatno je riječ o dionicama u vlasništvu poljskog FEZ-a. Hrvatska država putem CERP-a u Luci Rijeka ima, pak, 25,02 posto dionica Luke Rijeka.