SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAHTJEVI
 
Mirovinci traže od Vlade: Dajte nam infrastrukturne projekte
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 30.05.2019. - 17:00:00
Zadnja izmjena: 30.05.2019. - 17:00:08
ZAGREB - Društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima traže od Vlade da im ponudi infrastrukturne projekte u koje bi uložili novac svojih članova.

To je Jutarnjem listu neslužbeno potvrđeno iz više društava za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima, uz dodatak kako novca za investiranje u fondovima ima dovoljno za dodatno pokretanje gospodarstva.

- Izmjenama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima s početka ove godine fondovima dodatno nam je otvoren put za investiranje u infrastrukturne projekte pa smo očekivali da će nakon toga uslijediti i odgovarajuća ponuda projekata države. No, ona nije uslijedila pa smo mi inicirali razgovore s državom i iznijeli naše prijedloge što bi dolazilo u obzir od investicija koje bismo podržali i uz koje uvjete. Ni nakon naših prijedloga, nemamo nikakav odgovor iz državne administracije - navodi jedan od čelnika društava za upravljanje mirovinskim fondovima koji nam je ponudio neslužbeni komentar trenutne situacije u ovom dijelu fondovske industrije, potaknut, kako kaže, opetovanim zahtjevima za ukidanjem drugog mirovinskog stupa.

Umjesto da se, kaže naš izvor, razmatra kako dodatno osposobiti drugi mirovinski stup, stalno se održava teza o njegovu mogućem ukidanju, što je loše za sve u zemlji.

Kad je u pitanju doprinos obvezne mirovinske štednje željenim većim mirovinama budućih umirovljenika, čelnici fondova upozoravaju kako taj doprinos neće izostati, ali da se, ističu, uloga obvezne štednje prije svega sastoji u postupnom prijenosu kolektivne na individualnu odgovornost svakog zaposlenog građanina za to kolika će mu biti mirovina. Solidarnost u sustavu, kažu 'mirovinci', ne treba napustiti, no negativni demografski trendovi i iseljavanje nepovratno su narušili prvi stup temeljen na kolektivnoj odgovornosti i solidarnosti.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.