SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IDEJE
 
Mirovinski fondovi investirali bi u startupe, ali i u nekretnine
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 20.10.2018. - 09:43:45
ROVINJ - Predstavnik mirovinskih fondova Damir Grbavac na konferenciji Zagrebačke burze u Rovinju je istaknuo zadovoljstvo što se u odnosu na prvi prijedlog dodatak dodjeljuje svima, a ne samo onima koji prijeđu u prvi stup. 

Uvjeren je i da mirovinski fondovi neće imati problema ako građani u većem broju odluče povući 15 posto štednje jednokratno kod odlaska u mirovinu. Mirovinci, koji nisu dobili povećanje izdvajanja u drugi stup, ali ni mjeru koja bi bez isplate dodatka i na kombinirane mirovine značila ukidanje drugog stupa, ističu i da mogu imati važnu ulogu na domaćem tržištu.

Ni prije nego su im povećani postojeći limiti za ulaganja mirovinski fondovi imaju na raspolaganju gotovo 16 milijardi kuna koje mogu ulagati u gospodarstvo. Iako bi najjednostavnije bilo taj novac uložiti kroz velike privatizacije, zainteresirani su i za ulaganja u startup kompanije, a spominje se ulaganje dijela portfelja u komercijalne nekretnine, o čemu se još vode pregovori sa zakonodavcima.

Grbavac je napomenuo da bi ulazak mirovinskih fondova, primjerice, u HAC, HEP ili slične projekte smanjio javni dug za više od pet posto i rashode za kamate za gotovo 900 milijuna kuna godišnje.