SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JAMSTVA
 
Mirovinski fondovi mogli bi pobijati jamstva za kredite Leda
Autor/izvor: SEEbiz / Večerrnji list
Datum objave: 13.04.2017. - 10:34:09
ZAGREB - Velik problem u Agrokorovim kompanijama jesu jamstva koja su se izdavala za dobivanje kredita, a opterećenja jamstvima teška su milijarde eura. Zato se i spominje istraga oko jamstava. 

Upitno je jesu li mirovinski fondovi, koji su imali svoje predstavnike u Nadzornim odborima, profesionalno nadgledavali poslovanje, ali naravno i ostali članovi Nadzornog odbora. Mirovinci su značajni dioničari u Ledu, složili su se kada su se jamstva odobravala, a sada su postala teret i fondovi dionice Leda prodaju.

Ta jamstva bi mogla biti pobijena, iako se to do sada nije događalo. Odluka se prema zakonu može pobijati “zbog toga što je dioničar glasovanjem na glavnoj skupštini pokušao za sebe ili za nekoga drugoga postići korist na štetu društva ili drugih dioničara, a pobijanom odlukom se to postiže. To ne vrijedi onda ako se tom odlukom drugim dioničarima primjereno nadoknađuje šteta koja im se njome nanosi.”

Zanimljivo je da je u Srbiji to praksa, piše Večernji list. Primjerice, kada su se davala jamstva za Todorićev Dijamant, tada su svi dioničari koji nisu na to pristali, bili obeštećeni po fer cijeni. Tada je primjerice i jedan hrvatski investicijski fond dobio naknadu jer se nije složio da se jamstvo daje. Odnosno, ispada da srbijanski zakoni bolje štite dioničare nego hrvatski. Nije niti isključeno da  dionice trenutačno prodaju oni kojima su te dionice bile zalog za odobrene kredite Agrokoru. Ne isključuju se nadalje niti mogućnost da je pad dionica vezan za namjerno smanjenje cijene, a zbog moguće namjere da vjerovnici pretvore svoja potraživanja od Agrokora u udjel u pojedinim kompanijama. 

Takav smo slučaj imali kod Optime Telekoma u kojem su potraživanja preuzele banke vjerovnici i što se je pokazalo uspješnim. Ništa nije isključeno. No takva situacija neizvjesnosti i nagađanja ne djeluje ohrabrujuće za ulagače. Jamstva, lažirana financijska izvješća te kombinacije u poslovanju s mjenicama... postalo je temelj za moguće istrage, a takva situacija obeshrabruje ulagače.