SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NESLUŽBENO
 
Mirovinski fondovi preuzeli Dalekovod Professio i ulaze u posao s vjetroelektranama
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 04.01.2019. - 18:55:09
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi Erste Plavi i PBZ Croatia osiguranje te osiguravateljska kuća Croatia osiguranje najvjerojatniji su kupci dionica u tvrtki Dalekovod Professio koja se bavi vjetroelektranama, govore neslužbene informacije.

Za udio od 50 posto, koliko je Dalekovod imao u tvrtkama Eko i Velika Popina, platit će 115 milijuna kuna. Ostalih 50 posto u vlasništvu je Ante Ćurkovića, bivšeg direktora HEP-a, svojedobno prozvanog gospodarom najboljih lokacija za vjetroelektrane, koji, navodno, ne namjerava prodavati svoj udio. Transakcija još nije pečatirana, potpisan je ugovor o prodaji dionica, no prije formalnog preuzimanja potrebno je obaviti još dubinsko snimanje i dobiti odobrenje Nadzornog odbora.

Velika je vjerojatnost, kažu nam isti izvori, da će se to realizirati glatko i brzo. Nakon finalizacije transakcije trebala bi se osnovati nova tvrtka, koja će imati udjele u obje tvrtke, Eko i Velikoj Popini. Mirovinci su, kako se može čuti, u taj biznis odlučili ući jer nema puno nesigurnosti i jer su uvidjeli dobru priliku za zaradu. Riječ je, naime, o dva najbolja vjetropolja u Hrvatskoj, na najboljim lokacijama, od kojih očekuju visoke prinose.

- Nude predvidljiv cash flow i zanimljiv prinos za članove fondova. Mislim da je to razumno dobra investicija s malo rizika. Bilo bi dobro da je to samo jedno u nizu ulaganja mirovinskih fondova u obnovljive izvore energije i da će se u tom sektoru pojaviti još prilika - komentira za Jutarnji list jedan od dobrih poznavatelja situacije u Dalekovodu, tvrtki koju od kraja 2015. vodi Alen Premužak.

Dalekovod se, pak, time napokon riješio non-core portfelja, odnosno portfelja vjetroparkova za koje je godinama bezuspješno pokušavao pronaći kupca. Svojedobno se, naime, čak pregovaralo s HEP-om te nekoliko drugih kupaca iz Hrvatske i inozemstva. Međutim, transakcija se nije realizirala. Prodaja vjetroelektrana bila je predviđena predstečajnom nagodbom.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.