SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
U PLUSU
 
Mirovinski fondovi zadovoljni javnom ponudom dionica NLB-a
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 15.11.2018. - 10:24:04
ZAGREB - Dva hrvatska obvezna mirovinska fonda zagrizla su u jednu od najvećih privatizacija u Sloveniji, onu Nove Ljubljanske banke (NLB), a fond menadžeri zadovoljno su jučer trljali ruke nakon prvog dana trgovanja tom dionicom na burzi.

Naime, dionica NLB-a držala se uglavnom na razini 10 posto iznad one istaknute u inicijalnoj javnoj ponudi.

U pitanju su obvezni mirovinski fondovi PBZ CO i Erste Plavi, čiji se menadžeri nadaju dobroj zaradi, kroz cijenu dionice na Ljubljanskoj burzi i dividendu. U IPO-u provedenom prošli tjedan cijena dionice bila je 51,5 eura, a tržišna kapitalizacija prema toj cijeni oko milijardu eura, piše Jutarnji list.

PBZ CO u javnoj je ponudi za 102 milijuna kuna kupio 1,4 posto udjela u banci, a zadrži li se cijena iznad 56 eura kao prvoga dana trgovanja, na toj su transakciji zaradili oko deset milijuna kuna.

"Dionica dobro izgleda, a predviđena je i dividenda od 70 posto dobiti", kaže Dubravko Štimac, predsjednik Uprave društva za upravljanje fondom PBZ CO.

Erste Plavi je bio još odlučniji te je, kaže Petar Vlaić, predsjednik Uprave, "ušao u NLB s udjelom od 2,76 posto" jer je cijena i IPO-u bila niska, a smatraju da ta banka ima potencijala za rast. Lani je dobit NLB-a bila 233 milijuna eura, napominje, dok se ove godine očekuje da će biti oko 200 milijuna eura, a dividendni prinos "barem sedam posto".

I PBZ CO i Erste Plavi su aktivni ulagači na Ljubljanskoj burzi, a mete su perjanice: Petrol, Triglav osiguranje i Krka. Kako kaže Štimac, na dionicama Gorenja zarada je bila 100 posto. Pohvalio se i zaradom na cijeni dionice te prihodu od dividende Triglav osiguranja (dosad su od te dividende uprihodili 16 milijuna eura).

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.