SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMBICIJE
 
Mišković želi Vupik i Belje
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 20.04.2017. - 21:58:15
ZAGREB - Posljednjih dana aktualizirana je ambicija Delta Holdinga za akvizicijom nekih od kompanija iz sastava Agrokora.

Iako iz Delte nisu željeli otkrivati o kojim se kompanijama radi, gotovo sa sigurnošću se može ustvrditi kako se radi o Belju i Vupiku. Riječ je o kompanijama za čije se "zdravlje" Mišković i ranije zanimao, no tada su postojale objektivne političke prepreke. Posebno se to odnosi na Vupik za koji je Mišković i službeno aplicirao prije desetak godina. No, Todorić je tada bio prejak da bi ga se moglo uzdrmati nemoralnom ponudom.

S druge strane, i Delta je tada bila ozbiljno zadužena sve dok prije nekoliko godina nije prodala trgovački lanac Delta Maxi. Nakon toga, ozbiljno investira u poljoprivredu i nekretnine. Nedavno je otkrio kako bi jedan od budućih hotela želio pod brendom InterContinentala otvoriti i u centru Zagreba.

Mišković nekad objektivno nije imao šanse realizirati ozbiljnu investiciju u Hrvatskoj. Danas, međutim, stvari stoje sasvim drugačije.

U procesu restrukturiranja Agrokora bit će vlasničkih promjena, a sasvim je sigurno kako će neke od kompanija dobiti nove (manjinske ili većinske) vlasnike.

Miškovićev Delta Agrar ima velike ambicije, a i proizvodnja iz godine u godinu raste. Tvrtka godišnje izvozi između 30.000 i 40.000 tona jabuka, što je oko 80 posto ukupne proizvodnje, dok njezin ukupan izvoz voća od 2007. doseže blizu 500.000 tona. 

Delta Agrar jedna je od vodećih poljoprivrednih kompanija u Srbiji koja je u prošloj godini imala prinose koji su u rangu Nizozemske, Francuske, Njemačke. Tako im je urod pšenice bio 9,73 tona po hektaru (t/ha), dok je prosjek u Srbiji bio 4,85 t/ha, dok im je prinos kukuruza 16,55 t/ha, što je više nego duplo više od prosjeka u Srbiji.Slična situacije je i kod prinosa soje, suncokreta i šećerne repe, koji su iznosili 5,30 t/ha, 4,50 t/ha i 90,97 t/ha. Prosječan urod jabuke je čak preko 70 tona po hektaru.U prošloj godini Delta Agrar je ostvario prihod od oko 230 milijuna eura, a u ovoj godini planiraju rast na preko 300 milijuna eura.