SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ALTER EGO
 
MIT razvio višenamjenski nosivi uređaj koji "čita misli"
Autor/izvor: SEEbiz / bug.hr
Datum objave: 08.04.2018. - 09:45:00
Zadnja izmjena: 08.04.2018. - 09:47:45
NEW YORK - Znanstvenici s MIT-a izradili su naglavni nosivi uređaj AlterEgo koji je u stanju posebnim elektrodama "pročitati" neuromotorne signale s glave onoga tko ga nosi – i na taj način u riječi mogu prevesti unutarnje monologe korisnika.

Verbalizacija koja se događa u glavi čovjeka stvara ove signale iako on ne izgovara riječi, a na tome počiva sustav ovog uređaja. On može ove signale prepoznati i protumačiti kao riječi koje je netko samo zamislio, ne nužno i izgovorio.

Signali se javljaju na čeljusti i licu i nisu vidljivi ljudskom oku. Upravo na tom mjestu nalazi se novi MIT-jev uređaj koji se koristi strojnim učenjem kako bi mogao raspoznavati misli.

"Osim elektroda koje primaju suptilne signale i sustava za njihovu interpretaciju uređaj ima i ugrađene slušalice koje zvučne vibracije emitiraju izravno na lubanju – pa tako korisnik AlterEga može s njime komunicirati mislima i čuti njegove odgovore bez da okolina ima ikakav utjecaj na taj proces.

Na MIT-u ovu tehnologiju nazivaju IA (intelligence augmentation, odnosno povećanje inteligencije) jer u biti se radi o uređaju koji povećava interni kapacitet mozga, daje mu mogućnost suradnje s računalom, a da ne ometa druge ljude – pa čak i da drugi ne znaju da netko ima pomoć u vidu računalne snage priključene na vlastiti um.

Prvi eksperimenti pokazali su da sustav može prepoznati riječi koje korisnik verbalizira u sebi s 92%-tnom točnošću, što se može samo povećati dodatnim "treniranjem" sustava strojnog učenja. Potencijali ove tehnologije gotovo su neograničeni – od nečujne komunikacije, mogućnosti prenošenja poruka u zahtjevnim ili bučnim okruženjima, pa sve do davanja glasa osobama s invaliditetom ili raznim bolestima.