SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GRAĐEVINA
 
Müller: Strabag Hrvatska ugovorio poslove vrijedne 106 milijuna eura
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 27.09.2017. - 18:31:45
ZAGREB - Strabag u Hrvatskoj kroz 21 povezano društvo zapošljava 705 ljudi, a potkraj 2016. imao je 106 milijuna eura ugovorenih poslova, kaže Sven Müller, tehnički voditelj za poslove visokogradnje u Strabagovoj hrvatskoj podružnici, u intervjuu za portal tockanai.hr.

Strabag je u Hrvatskoj prisutan više od 20 godina. Koncern zapošljava 75.000 ljudi širom svijeta, uglavnom u Europi i godišnje prihoduje 15 milijardi eura. Raspolaže snažnim vlastitim resursima: operativom, specijaliziranim tvrtkama, asfaltnim bazama, kamenolomima... U Hrvatskoj je Strabag sudjelovao u mnogim projektima u visokogradnji i niskogradnji. Među većim projektima na kojima trenutačno radi su Designer Outlet Croatia u Rugvici i putnički terminal u luci Gaženica. Strabag je i među tri ponuđača za izgradnju prve faze Pelješkog mosta.

- Građenje je vrlo lokalni posao. Strabag u Hrvatskoj kroz 21 povezano društvo zapošljava 705 ljudi. U Hrvatskoj poslujemo kao hrvatska tvrtka, sve transakcije idu preko hrvatskih banaka, sve poslovanje je u Hrvatskoj. Nevažno je jesmo li u stranom vlasništvu, rekao je tehnički voditelj u Strabagovoj hrvatskoj podružnici Sven Müller, u intervjuu za portal tockanai.hr.

Na pitanje gdje trenutačno vidi najveći potencijal za građevinski sektor, odnosno Strabag u Hrvatskoj, Müller je odgovorio kako bum u turizmu, daljnja privatizacija gospodarstva i povećana dostupnost financija imaju vrlo pozitivan učinak u sektoru visokogradnje.

- U Hrvatskoj nam je core business građenje i na to smo se tijekom svih ovih godina fokusirali. Potkraj 2016. Strabag je imao 106 milijuna eura ugovorenih poslova što je rast od 93 posto u odnosu na 2015. Oko dvije trećine poslova ugovoreno je u niskogradnji, inženjerskim građevinama i cestogradnji, a riječ je, uglavnom, o državnim i lokalnim investicijama.

- Stanogradnja još osjeća posljedice krize i tek se najavljuju veće investicije, uglavnom u većim urbanim sredinama kao što su Zagreb, Split i Rijeka. Cijena građenja je pak još uvijek relativno niska i tu očekujemo značajniju prilagodbu tržišta, financijskih institucija i investitora, pojasnio je Müller.

- Stanje ugovorenih poslova u Hrvatskoj potkraj 2016. te vrlo dobra zaliha ugovorenih poslova u cijelom koncernu dopuštaju nam pozitivan pogled u budućnost. U skladu s našom strategijom koncerna, koncentriramo se na Europu, osobito na Središnju, Južnu i Istočnu, 84 posto ukupnih građevinskih poslova ostvaruje se ovdje. Mi smo čak i u teškim vremenima ostali vjerni našim glavnim tržištima i to se gledano iz današnje perspektive isplatilo.

Cijeli intervju možete pronaći na linku: https://tockanai.hr/biznis/intervju-sven-mueller-strabag-5291

*Integralni intervju objavljen je u Tlocrtu -posebnom prilogu o nekretninama, uređenju i graditeljstvu tiskanog izdanja Privrednog vjesnika od 25.09.2017., koji priprema Točka Na I Media d.o.o.