SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJA
 
MMF: Njemački trgovinski višak mogao bi ugroziti globalnu financijsku stabilnost
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.08.2018. - 13:08:49
WASHINGTON - Oklijevanje Njemačke da smanji svoj trgovinski višak doprinosi trgovinskim napetostima u svijetu te povećava rizike koji bi mogli ugroziti globalnu financijsku stabilnost, tvrdi Maury Obstfeld, glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

– U zemljama s viškom na tekućem računu bilance plaćanja kao što je Njemačka vidimo oklijevanje s mjerama, u najboljem slučaju, da se reagira na taj višak, napisao je Obstfeld u komentaru objavljenom u njemačkom dnevniku Die Welt u ponedjeljak.

MMF i Europska komisija već neko vrijeme potiču Njemačku da pojača domaću potražnju podizanjem plaća i ulaganja, kako bi se smanjile globalne gospodarske neravnoteže. Od svog dolaska u Bijelu kuću, američki predsjednik Donald Trump također je u više navrata kritizirao snagu njemačkog izvoza.

Obstfeld smatra da zemlje poput SAD-a, s vanjskom neravnotežom u bilanci plaćanja, trebaju smanjiti proračunski deficit, poticati kućanstva na štednju i postupno normalizirati svoju monetarnu politiku. S druge strane, zemlje s velikim viškom u bilanci plaćanja, poput Njemačke, trebale bi povećati državnu potrošnju, primjerice ulaganjem u infrastrukturu ili digitalizaciju, čime bi njihove kompanije više investirale lokalno nego globalno.

– Neto vanjske pozicije će se sve više razlikovati. To, pak, povećava rizik od poremećaja uzrokovanih promjenama tečajeva valuta ili prilagodbama cijena imovine u zaduženim zemljama na štetu svih. Ako dođe do nagle prilagodbe, tada će i dužničke i vjerovničke zemlje patiti, rekao je Obstfeld.

Zasebno, MMF je upozorio da bi eskalacija nametanja carina i uzvratnih mjera mogla srezati globalni gospodarski rast za 0,5 posto do 2020. godine.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.