SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Moguće smanjenje isporuka iz Rusije i Saudijske Arabije podiglo cijene nafte iznad 73 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.11.2018. - 16:25:38
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u srijedu na međunarodnim tržištima razinu od 73 dolara pod utjecajem medijskih napisa da Rusija i Saudijska Arabija razmišljaju o smanjenju opskrbe u 2019. godini.

Barel nafte na londonskom je tržištu poskupio 91 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosio je 73,04 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 58 centi višoj cijeni, od 62,79 dolara.

Pozivajući se na neimenovane izvore, ruska novinska agencija TASS objavila je da su Rusija i Saudijska Arabija započele bilateralne pregovore o mogućem ograničenju opskrbe. Dvije zemlje najveći su proizvođači koji sudjeluju u ograničenju ponude od 2017. godine pod dirigentskom palicom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

U lipnju su OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom ublažili ograničenja nakon zahtjeva američkog predsjednika Donalda Trumpa da se zaustavi rast cijena i nadoknadi smanjena opskrba iz Irana.

TASS-ovo izvješće upućuje na zaključak da proizvođači razmatraju odustajanje od lipanjske odluke.

"Mišljenja sam da je posrijedi mala verbalna intervencija, pokušaj da se ponovo potaknu špekulativne kupovine", smatra Olivier Jakob iz Petromatrixa.

"Trenutno se čini da odnos globalne ponude i potražnje u idućoj godini neće biti previše tijesan", pojašnjava.

Unatoč očekivanjima pada iranskog izvoza nafte zbog američkih sankcija koje su stupile na snagu u ponedjeljak izvješća OPEC-a i drugih prognostičara naznačila su da bi globalna tržišta u idućoj godini mogla bilježiti višak s obzirom na posustajanje potražnje.

Isporuke iz zemalja poput Saudije Arabije snažno su porasle od lipnja. Uz to, Washington je nakon prvotnih najava potpune blokade iranskog izvoza odobrio izuzeća za osam zemalja-uvoznica, zbog čega se povećala vjerojatnost da će iranske nafte na tržištu biti više nego što se očekivalo.

Ministarski odbori pojedinih članica OPEC-a i njihovih saveznika, uključujući Rusiju i Saudijsku Arabiju, trebali bi se sastati u nedjelju u Abu Dhabiju radi razgovora o stanju na tržištu i izgledima za 2019.

OPEC je odvojeno objavio da je barel njegove referentne košarice nafte u utorak stajao 70,88 dolara, što je za gotovo 60 centi niže u odnosu na dan ranije.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.