SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Montenegro Airlines: Čak 27% više putnika na godišnjem nivou
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 05.06.2018. - 19:40:57
PODGORICA - Nacionalni avioprevoznik Montenegro Airlines (MA) prevezao je u maju 52,58 hiljada putnika u sve tri kategorije saobraćaja, što je 27 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Iz kompanije su saopštili da je rast zabilježen u redovnom i čarter saobraćaju.

„MA je u maju na 15 destinacija u redovnom saobraćaju prevezao 47,42 hiljade putnika, 8,58 hiljada više nego u istom periodu prošle godine. Destinacije koje su zabilježile najveći rast su Kopenhagen sa faktorom popunjenosti putničke kabine od 79 odsto, zatim London sa 76 odsto, Lion 75 odsto, Tivat – Beograd 75 odsto i Frankfurt i Pariz sa 73 odsto“, navodi se u saopštenju MA.

U čarter saobraćaju prevezeno je 3,63 hiljade putnika, 2,16 hiljada više nego u uporednom periodu prošle godine.

„Ostvareni rezultati jasno pokazuju nastavak pozitivnih komercijalnih trendova i dobrog poslovanja MA, koji i u ovoj godini bilježi rekordne i finansijske i komercijalne rezultate“, kazali su predstavnici kompanije.

MA je u prvih pet mjeseci ove godine prevezao ukupno 169,54 hiljade putnika u sve tri kategorije saobraćaja, što je devet odsto više nego u istom periodu prošle godine i u skladu je sa ovogodišnjim biznis planom. Od tog broja samo u redovnom saobraćaju prevezeno je 157,45 hiljada putnika.

Izvršni direktor MA, Živko Banjević, rekao je da ostvareni rezultati pokazuju da odgovoran i posvećen rad na realizaciji strategije razvoja i ostvarenju zacrtanih ciljeva u skladu sa biznis planom za ovu godinu, daju prave rezultate.

„Podsjetiću da je MA u prvom kvartalu ostvario 1,25 miliona EUR bolji poslovni rezultat nego u istom periodu prošle, odnosno najbolji u posljednjih pet godina. Imamo odlične rezultate u svim kategorijama saobraćaja, i pored brojnih poteškoća i sve jače konkurencije, uspijevamo da budemo prvi, odnosno pravi izbor crnogorskim građanima i turistima, koji iz 30 gradova iz 15 država sa nama mogu doći u Crnu Goru“, kazao je Banjević.

On je dodao da, iako je konkurencija brojna, gotovo trećinu putnika koje opsluže Aerodromi Crne Gore čine putnici MA.

„Ti pokazatelji najbolje demantuju informacije koje su se pojavile u nekim medijima, a tiču se uporednih cijena usluga aviokompanija. Prije svega, upitan je princip upoređivanja podataka, kao i klasifikacija kompanija od kojih svaka u suštini nudi drugačiji nivo usluga, koji varira i među redovnim avioprevoznicima, a kamoli od niskobudžetnih do redovnih“, objasnio je Banjević.

On je poručio da MA ima konkuretne cijene, što pokazuje i povjerenje koje putnici ukazuju toj kompaniji.

„Kako bismo drugačije uspjeli da na godišnjem nivou zadržimo između četvrtine i trećine tržišta, u konkurenciji od više od deset avioprevoznika zimi, odnosno više od 50 ljeti“, rekao je Banjević.

MA planira da u periodu ljetnje sezone, do 1. oktobra, preveze oko 370 hiljada putnika.