SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROCJENE
 
Moody′s i Fitch očekuju ograničeni utjecaj američkih carina na kinesku ekonomiju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.04.2018. - 20:53:19
LONDON - Agencije za rejtinge Moody′s Investors Service i Fitch Ratings u srijedu su procijenile da će predložene američke carine imati ograničen izravni utjecaj na kinesko gospodarstvo, predviđajući da će kinesko-američki trgovinski spor najvjerojatnije završiti kompromisom.

Kineski predsjednik Xi Jingping obećao je u utorak dodatno otvaranje kineskog gospodarstva i niže carine na uvoz proizvoda, uključujući automobile, u govoru koji je ocijenjen pomirljivim u kontekstu jačanja trgovinskih napetosti između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

U Moody′su očekuju da će SAD i Kina spriječiti izrazitu eskalaciju trgovinskog spora s obzirom na očekivani negativan utjecaj ograničenja na oba gospodarstva.

"Trgovina je posljednjih godina davala manji doprinos rastu kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i zbog toga se, uz trgovinsku strukturu koja se mijenja, smanjila izravna ranjivost Kine na potencijalne trgovinske šokove", navodi se u izvješću Moody′sa.

Washington je prošlog tjedna Kini zaprijetio novim carinama na uvoz proizvoda u vrijednosti 50 milijardi dolara, podsjeća Reuters.

"Američke trgovinske mjere trenutno u primjeni pogodit će tek relativno malen udio kineskog izvoza u SAD i očekujemo da će njihov utjecaj na kinesko gospodarstvo biti izravan ali ograničen", zaključuju u Moody′su.

Odvojeno su iz Fitcha još upozorili da bi izbijanje pravog trgovinskog rata između dviju zemalja moglo proizvesti rizike za korporacije u azijsko-pacifičkoj regiji.