SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REJTING
 
Moody's razmatra smanjenje kreditnog rejtinga Italije
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 10.10.2018. - 20:15:30
NEW YORK – Rejting agencija Moody's ne isključuje mogućnost smanjenja kreditnog rejtinga Italije, ali kaže da će pričekati da sagleda sve politike koje donese vlada u Rimu prije nego što ažurira svoju ocjenu boniteta te zemlje.

„Naši rejtinzi se ne odnose na to jesu li politike ispravne ili loše. Naši rejtinzi su samo rangiranje kreditnog rizika, oni predstavljaju procjenu ‘hoćete li vratiti novac u potpunosti i na vrijeme“, rekao je za CNBC Colin Ellis, direktor za kreditnu strategiju u Moody'su.

Navodeći da se Moody's „ne rukovodi kratkotrajnim kretanjima ili reakcijama bilo tržišta ili političara“, on je, ipak, dodao da se trenutno „razmatra smanjenje“ aktualnog rejtinga Italije.

Rejting agencije pružaju smjernice investitorima o tome koliko je rizična kupovina dužničkih vrijednosnih papira neke države ili kompanije. Moody'sova ocjena rejtinga se smatra krucijalnim tržišnim testom za talijansku vladu i potencijalno bi mogla uzdrmati tržišta u Europi ukoliko bude objavljeno smanjenje rejtinga, ocjenjuje CNBC.