SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRORAČUN
 
Moscovici: EK ne želi krizu s Italijom, očekuje odgovore o proračunu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.10.2018. - 11:09:54
BRUXELLES - Europska komisija ne želi nikakvu krizu s Italijom oko njezinih planova proračuna, ali očekuje odgovore na pitanja koja ju zabrinjavaju, izjavio je u ponedjeljak europski povjerenik za gospodarska i financijska pitanja Pierre Moscovici.

Izvor u talijanskoj vladi rekao je kako Rim očekuje da Komisija zatraži reviziju nacrta talijanskog proračuna za 2019. godinu, koji uključuje rast deficita na 2,4 posto BDP-a s 1,8 posto 2018.

"Europska komisija ne želi krizu između Bruxellesa i Rima", rekao je Moscovici za radio France Inter. Dodao je da je on za "konstruktivni dijalog".

Potpredsjednik talijanske vlade Luigi Di Maio rekao je u ponedjeljak da je talijanska vlada spremna razgovarati o ciljevima svog proračuna s EU-om.

Italija treba poslati odgovor danas do podneva na pismo Europske komisije koja je u četvrtak upozorila Italiju na odstupanja bez presedana od proračunskih pravila eurozone.

Moscovici je najavio da će se Europska komisija sastati u utorak kako bi razmotrila odgovor dodavši da ne može reći kada će biti donesena odluka.

"Kada ste članica EU-a, članica eurozone, morate poštovati niz zajedničkih pravila", kazao je on.

Di Maio je rekao za radio RTL 102,5 da će Italija poslati pismo Komisiji u kojemu objašnjava svoje razloge za deficit od 2,4 posto te da je vlada spremna "sjesti za stol".

Premda je ukupni deficit od 2,4 posto BDP-a ispod gornje propisane granice od tri posto u EU, prema tom prijedlogu vlade talijanski strukturni deficit rastao bi zajedno s onim ukupnim, što je protivno pravilima EU-a.

Prijedlog talijanskog proračuna za iduću godinu uznemirio je tržišta i potaknuo val kritika i apela dužnosnika Europske komisije da razmotre predložene ciljeve.