SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LICEMJERJE
 
Muljanje
Autor/izvor: Stjepo Martinović
Datum objave: 01.03.2017. - 13:48:44
KOLUMNA - Tipično licemjerno, tipično kuntatorski, tipično radi ubijanja merituma stvari – „premijer" osniva Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, te okuplja tridesetak njegovih članova probranih po načelu klasične birokratske paralize: u istu kašetu nabacuje čavle s konca i konopca, nepomirljive vrijednosnim opredjeljenjem, profesionalnim statusom, političkim usmjerenjem... unaprijed projektirajući proizvod: grandioznu hrvatsku ništicu!

Jalov papir koji nikoga ni na što neće obvezivati, kojim se ništa neće promijeniti na javnoj sceni okamenjenoj u znaku dominacije udbaško-ustaškoga zdruga, kao što ni preslavna saborska Deklaracija o domovinskom ratu nije poslužila nikakvoj istini, nego petrifikaciji ordinarne laži.

Tako „premijer", koji dosljednije i predanije od ijednoga svog prethodnika u Banskim dvorima ostvaruje oportunističku „novu paradigmu" iz mašte ustaškog unuka, svoga ministra spoljnih dela – u civilstvu: prvog jurišnika ustaške reconquiste i razgraditelja Republike, koji zdušno nastavlja nedjelo natpokojnoga krivoustog – povlači potez mnogo opakiji i dalekosežniji od poslovičnih churchillovskih komisija za goruće probleme zemlje smijeha i zaborava, uistinu riječ je o nastojanju za institucionalnom revizijom ishoda Drugoga svjetskog rata.

Poništenja 9. svibnja u slavu 10. travnja, ništa manje ni naivnije. Jer, s kakvom se to prošlošću treba suočiti drugačijom od ispisane pobjedom nad silama mraka i zla, kvislinškim veleizdajnicima i trgovcima hrvatskim morem i tlom, otimačima zlata opljačkanog Židovima i inima, pobijenim od Jadovna do Jasenovca, ili uredno isporučenim špediterima logora smrti? Da i nisu, među objavljenim imenima, notorni revizionisti, redovni nazočnici crnim misama u Palmotićevoj, obredni bukači na Trgu Maršala Tita i ina kleronacionalistička gamad, zar i sâm pokušaj službenog distanciranja – negiranja, ne budimo blesavi – AVNOJ-a i ZAVNOH-a nije korak prema rehabilitaciji zločinačkog režima i njegovih protagonista? Bijedan pokušaj da se ruhom znanstvenički ovjerene mistifikacije izbije ustavni kamen-temeljac baštinice plodova antifašističke borbe, a ne kolaboracionističkog puhanja u nacifašistički rog!

Ne osvrćem se na tu mučku provokaciju puna 24 sata kasnije iz lijenosti, nego zato što sam – svjesno i namjerno – „dao šanse" tzv. opoziciji (parazitsko-klijentelističkim balegarima s Iblerova trga) da u „premijerovoj" podvali prepoznaju itekakav potencijal za suočenje sa svojom sterilnošću; uzalud, naravno. Kao što je bilo utaman i očekivati od skaredne nuspojave na Pantovčaku da se časno odredi prema crnokošuljaškom „folkloru" u centru Zagreba, svinjariji dogovorenoj s vlastodršcima jednako moralno kao što se i „poglavnik" moralno odrekao Istre i Dalmacije, a njegov duhovni sljednik 1990. godine moralno gurnuo narod u rat zarad pljačke i bogaćenja svojih rasova.

A za suočenje s tom prošlošću zaista nam ne treba nikakvo povjerenstvo – u povjerenju: samo idiotima nije jasno o čemu je riječ!

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.