SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLUKE
 
Munich Re prestaje ulagati u tvrtke čije je poslovanje povezano s ugljenom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.08.2018. - 16:33:30
BERLIN - Najveći svjetski reosiguratelj Munich Re prestat će ulagati u obveznice i dionice tvrtki koje više od 30 posto prodaje ostvaruju u poslovanju povezanom s ugljenom, rekao je glavni izvršni direktor, popuštajući time pritisku ulagača.

Političari od kompanija traže da ulože više napora kako bi se postiglo zacrtano smanjenje emisije štetnih plinova, dogovoreno u Parizu u 2015. godini sa ciljem obuzdavanja rasta temperature na Zemlji na manje od dva stupnja Celzijusa. Investitori sve više koriste financijski utjecaj kako bi nagradili one koji predvode tu tranziciju.

Tako je reosiguravateljski div Swiss Re u srpnju objavio da neće reosiguravati niti jednu tvrtku koja u poslovanju s ugljenom ostvaruje više od 30 posto ukupnih prihoda, slijedeći time primjer francuskog osiguravatelja Scora.

I najveći europski osiguravatelj Allianz objavio je da se povlači iz osiguranja poslovanja s ugljenom u interesu zaštite klime na Zemlji.

Munich Re je još prošlog mjeseca objavio da ne namjerava slijediti primjer Swiss Rea i ograničiti usluge reosiguranja kompanijama koje posluju s ugljenom.

Sada su promijenili mišljenje. Tako je izvršni direktor Joachim Wenning u izjavi koju danas objavljuje njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) istaknuo da više neće ulagati u dionice i obveznice kompanija koje ostvaruju više od 30 posto prihoda u poslovanju s ugljenom.

Najavio je također promjene u poslovanju s osiguranjem.

– U poslovanju s izdvojenim rizicima, gdje točno možemo uočiti rizike, u budućnosti više u načelu nećemo osiguravati nove elektrane na ugljen ni rudnike u industrijskim zemljama, precizirao je Wenning.