SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLUKE
 
Musk se opet predomislio: Dionice Tesle ostaju na burzi
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 26.08.2018. - 09:21:49
NEW YORK - U petak u kasnim večernjim satima na stranicama Tesle osvanulo je priopćenje Elona Muska naslovljeno "Staying public".

Nakon što je ranije ovoga mjeseca objavio kako razmišlja da Teslu učini privatnom kompanijom i povuče dionice s burze, Musk sada povlači tu ideju i pojašnjava razloge za to.

Posljednjih je tjedana, kaže, radio s fondom Silver Lake te bankarima Goldman Sachsa i Morgan Stanleya koji imaju iskustva sa sličnim projektima. Pokušali su pronaći opciju koja bi u najvećoj mjeri odgovarala interesima investitora u Teslu, a Musk je ispočetka smatrao kako bi upravo povlačenje dionica iz javne ponude bilo najbolje rješenje. Također, razgovarao je i s brojnim dioničarima o dugoročnim interesima i na kraju zaključio suprotno.

Većina sadašnjih dioničara smatra kako je bolje da dionice ostanu u javnoj ponudi, jer će im tako biti lakše investirati u iste. Dodatno, proces povlačenja dionica ispao je mnogo zahtjevniji, a u kompaniji se, smatra Musk, moraju apsolutno posvetiti povećanju proizvodnje Modela 3 i ostvarivanju profitabilnosti – pa bi procedura privatizacije samo poremetila fokus vodstva.

Unatoč svemu, Musk je poručio i kako je bio u pravu što se tiče sredstava za otkup dionica kod povlačenja s burze, vjerojatno kako bi umirio istražitelje SEC-a. Zainteresiranih investitora ima, navodno, i više nego dovoljno. Ipak, njegova odluka je da Tesla ostane s dionicama na burzi kao i do sada, i fokusira se na redovno poslovanje.