SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Mustafa Cerić: Ne nasjedajte, mediji su lažni dušebrižnici
Autor/izvor: SEEbiz / SRNA
Datum objave: 16.04.2012. - 13:13:34

 

SARAJEVO - Reis ul ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić, koji je saopštio da nije kandidat za novi mandate, pozvao je sabornike na jedinstvo i na postupke koji neće dozvoliti da se neprijatelji te vjerske zajednice bilo čime naslađuju.

On je u svom govoru, integralno objavljenom na sajtu Rijaseta IZ, optužio medije za špekulacije, intrige i dezinformacije o stanju unutar te vjerske zajednice i pozvao sabornike da ne nasjedaju tim "lažnim dušebrižnicima".

"To su lažni dušebrižnici koji pokušavaju širenjem spletki, smutnji i kleveta u i oko Islamske zajednice razbiti njeno jedinstvo, obesmisliti njenu misiju i obezglaviti naš narod", kazao je Cerić.

Cerić je rekao da nema svog kandidata za novog vrhovnog poglavara, kao i da je uvjeren da proces izbora njegovog nasljednika i promjene Ustava Islamske zajednice mogu ići paralelno.

"Nemam namjeru ni da se nudim ni da se namećem Islamskoj zajednici onog trenutka kad se formalno završi moj sadašnji mandat, a to je 19. novembar 2012. godine. Dakle, sa tim datumom završava se moj mandat, poslije kojeg ne želim vršiti dužnost reisu-l-uleme ni jedan dan", poručio je Cerić.

On je kazao i da je kovertirao svoju ostavku koja bi mogla biti otvorena i prije isteka tog mandata i usvojena sa razlogom ili bez njega.

Cerić je pozvao sabornike da ne dozvole onima koji, kako je rekao, budno prate svaki njihov pokret i pažljivo analiziraju svaku njihovu namjeru za jačanje zajedništva Bošnjaka na Balkanu i u Evropi, uznemireni su i zabrinuti zbog mogućnosti da se još iskrenije i još čvršće ujedine u vjeri, naciji, kulturi, pa i politici, naslađuju njihovim nesnalaženjem.

On je pozvao sabornike na visoki stepen "mudrosti i hrabrosti" i da "ne dozvole da ono što bi među njima moglo zasmrdjeti, njihovim dušmanima ne zamiriše".

"Ovo je istorijska prilika da se Bošnjaci muslimani uvežu u Alahovo uže, koje nikad niko više neće moći da razveže u BiH, Srbiji i Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, Albaniji, Evropi, Americi, Kanadi i Australiji", poručio je Cerić.

Reis Cerić je na funkciji vrhovnog poglavara bio gotovo dvije decenije.

U javnosti su ranije iznošena mišljenja o tome da bi Ustav Islamske zajednice BiH trebalo promijeniti kako bi Cerić dobio doživotni mandat. Bilo je, međutim, i onih koji su se žestoko tome protivili.

Kao mogući Cerićevi nasljednici pominju se, između ostalih, tuzlanski muftija Husein Kavazović, ali i sandžački Muamer Zukorlić, koji se kandidovao za predsjednika Srbije na majskim izborima.

Zukorlić nije isključio mogućnost kandidature za najvišu funkciju u Islamskoj zajednici BiH. On je gostujući na TV "Face", u petak uveče, rekao da će to možda učiniti ukoliko ne bude izabran za predsjednika Srbije.