SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REGULATIVA
 
Mustafa Cerić nema pravo na reizbor?
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 14.01.2012. - 19:35:22
SARAJEVO - Amandmani na Ustav Islamske zajednice u BiH, koji su razmatrani na sjednici Ustavne komisije, onemogućavaju da se aktuelni reis ul ulema Mustafa Cerić, koji 2012. puni 60 godina, ponovo kandiduje za ovu funkciju.
Iako se mjesecima špekulisalo da bi Islamska zajednica u BiH mogla da ima doživotnog poglavara, do toga, ipak, neće doći, jer je takav prijedlog odbacila Ustavna komisija Islamske zajednice BiH.

Predsednik Ustavne komisije Jusuf Zahiragić potvrdio je da je prihvaćen veliki broj amandmana na Ustav Islamske zajednice BiH, ali nije precizirao o kakvim se tačno amandmanima radi.

On je potvrdio da će se u Ustav ugraditi odredbe koje podrazumevaju "zaštitu časne institucije reisa".

O amandmanima koje je Komisija prihvatila pokrenuta je javna rasprava, a usvojiće ih Sabor Islamske zajednice, kao najviše zakonodavno telo.

Zahiragić sa zadovoljstvom ističe da su sve primedbe i predloženi amandmani prihvaćeni jednoglasno i da se rasprave moraju održati prije aprila, šest meseci nakon isteka mandata sadašnjem reisu Ceriću.

Prema pisanju sarajevskog "Dnevnog avaza", Zahiragić je odbio da govori o tome da jedan amandman predviđa da reisu ul ulemi koji ne bude reizabran, odlukom Rijaseta, budu dodeljeni kancelarija i određeni poslovi koje će on obavljati do odlaska u penziju. Ta osoba, prema saznanjima "Avaza", ne bi bila član Rijaseta.

Izmenama Ustava predviđeni su i kriterijumi koje mora da zadovolji osoba koja a pretenduje na najvišu vjersku funkciju u Islamskoj zajednici BiH.

Pored "izrazitog ugleda i vjerskog obrazovanja", kandidati ne mogu biti stariji od 60 i mlađi od 40 godina.

Sudeći prema novima amandmanima, aktuelni reis Mustafa Cerić, koji 2012. puni 60 godina, neće moći ponovo da se kandiduje za ovu funkciju.