SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZEMLJIŠTE
 
Na licitaciji oko 9.000 hektara zemljišta u Kikindi
Autor/izvor: SEEbiz / RTV Vojvodine
Datum objave: 08.12.2018. - 20:47:07
KIKINDA - Prvi krug licitacije za izdavanje državnog zemljišta na području grada Kikinde trebalo bi da se održi od 26. do 28. decembra ove godine, a ukupno će poljoprivrednicima biti ponuđeno oko 9.000 hektara, od čega je polovina tog zemljišta obradiva. Prosečna početna cena biće 194 EUR.

Poljoprivrednici sa područja grada Kikinde imaće priliku da i ove godine licitiraju za državno zemljište i biće im ponuđeno oko 9.000 hektara. Prijave traju do 20. decembra. Ratari treba da znaju da je u ponuđenoj površini polovina obradivih parcela. Zemljište će biti izdato u vreme zimskog oranja na period od svega godinu dana, isključivo zbog zakona o restituciji. Takođe, kompanija Tonnies odložila je dolazak pa će i to zemljište biti paorima na raspolaganju.

- Zbog najavljenog dolaska investitora stvorio se raspored ponuđenog zemljišta koji mi nismo planirali, ali je ipak investitor odlučio da odloži dolazak tako da se i ta zemlja sada izdaje što znači da će u Banatskoj Topoli biti znatno više parcela za izdavanje - kaže Imre Kabok, član Gradskog veća za poljoprivredu.

Početna cena za zemljište prve klase biće 240 EUR, najviše će površina biti ponuđeno u Mokrinu oko 2.500 hektara, a najmanje u Nakovu gde će biti ponuđeno svega 40 hektara. Na području Iđoša, Sajana, Bašaida i Mokrina ima dosta neobradivog zemljišta, pa je za očekivati da neće sve biti izdato u prvom krugu.

- Što se tiče Mokrina, gde je ponuđeno najviše hektara za izdavanje, tamo se nalaze pašnjaci velike droplje i oni su u sistemu zaštite. To će takođe biti ponuđeno za izdavanje, ali prema specijalnim propisima obrade i setve. Pod pašnjacima je oko 1.500 hektara - kaže Petar Žigić, član Komisije za izdavanje državnog zemljišta.

U Gradskoj upravi u Kikindi izrazili su nadu da će lokalni poljoprivrednici imati razumevanja jer je zbog zakona o restituciji u pojedinim katastarskim opštinama ponuđeno manje zemljišta nego što je planirano. Licitacija će se održati u Kulturnom centru Kikinda od 26. do 28. decembra ove godine.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.